Kot kaže, tudi predsednik levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras, ki mu je Papuljas podelil mandatarstvo kot drugemu, ni uspel sestaviti koalicije. Cipras je mandat prejel, potem ko že voditelju konservativne Nove demokracije Antonisu Samarasu v ponedeljek v prvem poskusu ni uspelo oblikovati koalicije.

37-letni Cipras je sprejem mandata za sestavo vlade sicer označil za zgodovinski trenutek za levico in za veliko odgovornost. Poudaril je, da bo tridnevni rok izkoristil za sestavo kabineta, ki bo zavrnil barbarske varčevalne ukrepe, na katere so Atene pristale v zameno za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

V okviru prizadevanj za sestavo koalicije se je danes sešel tudi z Venizelosom, a so se pogovori izjalovili. Venizelos pa je po koncu neuspešnih pogovorov že izrazil prepričanje, da bo Papuljas v četrtek sedaj njemu podelil mandat za sestavo vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah se je na prvo mesto sicer uvrstila Nova demokracija, sledita pa Siriza in Pasok. Vendar, kot so pokazali izidi, so volivci doslej vladajočo koalicijo Nove demokracije in Pasoka močno kaznovali, ker sta sprejeli ostre varčevalne ukrepe v zameno za mednarodno pomoč.

Novo vlado morajo Grki oblikovati do 17. maja, sicer bodo sledile nove volitve.