Po navedbah dopisnika ameriške tiskovne agencije AP, ki je potoval v konvoju z opazovalci, so se zaradi eksplozije razbila šipe na vojaškem vozilu in ga poškodovale.

Bomba ob vhodu v mesto je eksplodirala le nekaj trenutkov po tem, ko je mimo zapeljalo vozilo, v katerem je bil poleg opazovalcev in novinarjev tudi vodja misije ZN Mood. Ko je odjeknila eksplozija, je bilo njihovo vozilo več kot sto metrov oddaljeno, poroča AP.

Poškodovani sirski vojaki (foto: AP)

Za zdaj še ni jasno, kdo stoji za napadom. Poveljnik Svobodne sirske vojske, polkovnik Riad al Asad je sicer po današnjem pisanju časnika Ašark al Avsat napovedal, da bodo uporniki ponovno začeli napadati, saj sirska vlada po njegovih navedbah ne spoštuje prekinitve ognja.

Njegova napoved je nov udarec mirovnemu načrtu posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Kofija Annana. Ta je v torek v poročilu Varnostnemu svetu ZN opozoril, da bi utegnil biti njegov mirovni načrt zadnja možnost, s katero bi se še bilo moč izogniti državljanski vojni v Siriji. Obenem je po besedah diplomatov izrazil bojazen, da se kršitve človekovih pravic v Siriji še stopnjujejo.

(foto: AP)

Po podatkih ZN je v Siriji trenutno okoli 60 njihovih opazovalcev, na načrtovanih 300 opazovalcev pa naj bi se misija okrepila do konca meseca. Njihovo napotitev je sredi aprila odobril VS ZN, za zdaj pa imajo trimesečni mandat.