Novi zakon je v hrvaškem saboru izzval burno razpravo, poročajo hrvaški mediji. Opozicija naspotuje zakonu, najbolj sporni se jim zdijo členi, ki dovoljujejo zamrzovanje, pa tudi novi členi, ki dovoljujejo doniranje zarodkov in pa dejstvo, da bi pravico do umetne opoditve imele tudi samske ženske.

''Ne nasedajte na prazne argumente o pravicah otroka, da ima očeta in mamo. To je celo morbidno, saj bi to pomenilo, da si otrok, ki nima obeh staršev, ne zasluži, da se rodi,'' je dejal HNS-ov Igor Kolman, stranka je tudi glavna pobudnica novega zakona.

Na to je precej burno odreagirala predsdnica HDZ-ja, Jadranka Kosor, ki je dejala, da je ''sama otrok, ki je odrasel brez očeta, in mi je to celo življenje manjkalo.'' ''Kdo nam daje pravico, da bodočemu otroku z zakonom odvzamemo očeta?''

HDZ-ju je med drugim sporno tudi ''dejstvo, da z zamrznitvijo in doniranjem zarodki postanejo stvar, in niso več tretirani kot živo bitje.'' ''Kaj pa se zgodi, če starši zarodka umrejo? Čigav je zarodek? Kdo bo odločil, ali se ga lahko donira? Ali pa, če se pratnerja razideta, pa se ne strinjata kaj storiti z zarodkom,'' se sprašuje Željko Reiner, dodal pa je še, da ga zanima, kako bo ''ženska brez moškega sploh dokazala neplodnost''. Medicinski termin neplodnosti je namreč določen kot neuspešen poskus zanositve po treh letih rednih spolnih odnosov.