Na Dnevnik.si smo poročali, da se je Al Kaida ponovno odločila napasti ZDA.

Dvojni agent obveščevalne službe

Zgodbo o zajetju bombe je pred tednom dni že odkrila agencija AP, a jo je na zahtevo ameriških oblasti objavila šele v ponedeljek popoldne. Kot sedaj poročajo tuje agencije, je bil ''terorist'', ki je nosil bombo, pravzaprav tajni sodelavec Cie. Ta je bombo prejel in jo predal oblastem. Neimenovani sodelavec obveščevalcev naj bi bil že dolgo na varnem zunaj Jemna.

Dvojni agent, ki se je teroristični skupini sam ponudil za nalogo samomorilca z bombo, je bil v bistvu agent obveščevalne službe Saudske Arabije, ki sodeluje s Cio. Moški je zapustil Jemen z bombo, potoval skozi Združene Arabske Emirate in bombo ter informacije predal Cii ter ostalim agencijam.

Obveščevalne službe ZDA novinarski agenciji AP sprva niso pustile, da takoj objavi omenjeno zgodbo. Prosili so, naj zgodbo zadržijo vsaj teden dni. Sedaj so pojasnili, da so to storili, ker so hoteli zagotoviti, da bosta tako dvojni agent, kot njegova družina na varnem.

''Škoda, ker se je razvedelo''

Kot poroča BBC je predsednik ameriškega odbora za nacionalno varnost (U.S. House Homeland Security Committee) izrazil razočaranje nad dejstvom, da je informacija o dvojnem agentu Cie, ki se je infiltriral v Al Kaido, prišla v javnost.

''Pravzaprav sem razočaran, da je ta inforamcija prišla na dan, saj bi lahko to močno vplivalo na naše ostale informacije čez lužo,'' je dejal newyorški predstavnik Peter King. ''Moje razumevanje je, da se bo v zvezi s tem pričela intenzivna preiskava.''

Spomnimo, včeraj smo poročali, da je Cia prestregla bombo, s katero je Al Kaida hotela izvesti letalski bombni napad. Dvojni tajni agent naj bi se na letalo vkrcal z bombo v spodnjicah.

Kot so poročali tuiji mediji, je FBI eksplozivno telo takoj po zajetju pregledala in povedala, da v bombi ni bilo kovinskih delov, zato je detektorji kovin na letališčih ne bi zaznali, obenem pa so dodali, da bomba ni bila nevarna za ljudi in ni nikoli predstavljala grožnje za potnike.