Potem ko je izraelska vlada v ponedeljek predlagala izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev 4. septembra, kar bi bilo leto dni prej od načrtovanih, sta se po poročanju lokalnih medijev Netanjahu in Mofaz dogovorila, da predčasnih volitev ne bo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski kneset bo o dogovoru glasoval še danes. Če bo vlada narodne enotnosti potrjena, bo to najširša izraelska koalicija doslej, Netanjahu pa bo lahko v 120-članskem parlamentu računal na 94 glasov podpore. Dogovor sta že pozdravila izraelski predsednik Šimon Peres in nacionalistična stranka Izrael naš dom.

Netanjahu naj bi se z vstopom Kadime v koalicijo predvsem znebil velikega pritiska manjših strank, ki imajo svoje interese, z njihovim morebitnih odhodom iz koalicije pa bi sedanja vlada lahko razpadla. S pomočjo Kadime naj bi bil Netanjahu močnejši in manj na udaru manjših strank tudi pri sprejemanju proračuna.

Spor za predčasne volitve zaradi omogočenja izmikanja služenja vojaščine

Razlog za predčasne volitve, ki so ga veliko omenjali, naj bi bil spor okoli t.i. zakona Tal. Ta skrajno ortodoksnim Judom dovoljuje, da se izognejo služenju vojaščine, ostro pa mu nasprotuje stranka zunanjega ministra Avigdorja Libermana Izrael naš dom.

Netanjahu in Mofaz naj bi se po pisanju lokalnih medijev, ki jih povzema dpa, dogovorila, da bo vlada predlagala spremembo tega zakona. Izraelski premier je sicer že pred tednom dni dejal, da je pripravljen zakon, ki mu veljavnost poteče letos, nadomestiti z bolj "egalitarnim".

Netanjahu, sicer vodja desnosredinske stranke Likud, in Mofaz sta se dogovorila tudi, da se bosta zavzela za volilne reforme in sprejetje novega dvoletnega proračuna, še poroča dpa.

Analitiki ne vedo, kakšen vpliv bo imela Kadima

Analitiki medtem menijo, da še ni jasno, kakšen vpliv bo imela Kadima na politiko dosedanje koalicije. To vprašanje se zastavlja predvsem glede odnosov s Palestinci. Kadima je namreč Netanjahuju večkrat očitala, da ni storil dovolj za obnovo mirovnih pogovorov s palestinsko stranjo, ki so se končali lanskega oktobra. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dogovor med njima vsebuje tudi zavezo za ponoven zagon mirovnih pogajanj s Palestinci.

To sta Netanjahu in Mofaz na kasnejši novinarski konferenci tudi potrdila. "Upam, da bodo Palestinci videli to kot priložnost za vrnitev za pogajalsko mizo. Obe strani morata popuščati," je poudaril Netanjahu. Mofaz je sicer dejal, da je bila obuditev pogajanj "železni pogoj" za njihov vstop v vlado.

Javnomnenjske raziskave Kadimi napovedale ponižujoč poraz

Palestinska stran je medtem že sporočila, da mora vlada narodne enotnosti ustaviti gradnjo novih izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, če hoče obuditev mirovnih pogajanj.

Netanjahu in Mofaz sicer med prioritete nista uvrstila iranskega jedrskega programa. Mofaz je pri tem dejal, da se bo vlada narodne enotnosti soočila z vsemi varnostnimi grožnjam na "primeren in odgovoren način".

Vodja Kadime Mofaz, ki je sicer po prevzemu vodenja stranke napovedoval, da se ne bo pridružil Netanjahuju in ga raje poskušal naslediti na mestu premiera, naj bi v novi vladi postal namestnik premiera in minister brez listnice. Tudi sicer naj bi bil vstop v vlado za Kadimo koristen, saj so zadnje javnomnenjske raziskave stranki napovedovale ponižujoč poraz na volitvah.