Že res, da je desnica, na čelu z Ljudstvom svobode Silvia Berlusconija in Severna liga Umberta Bossija, doživela boleč poraz, a novinci so še vedno daleč od morebitnega prevzema oblasti v parlamentu, ugotavljajo nekateri politični komentatorji.

Kljub temu so najbolj slavili Grillovi, ki so jih volivci nagradili s prvim županskim položajem, v mnogih mestih pa so krepko presegli desetodstotno podporo. V Parmi jih je podprlo skoraj 20 odstotkov volivcev, v Genovi slabih 14 odstotkov.

Grillo je napovedal pohod na parlament in oblikovanje tretje republike, tradicionalnim strankam, ki so zadnjih dvajset let krojile politiko države, pa je napovedal smrt, poročajo italijanski mediji.

Lokalne volitve, ki so zajemale okoli 9,5 milijona volilnih upravičencev, sicer veljajo za pomembno tipanje vzdušja volilnega telesa in, kot ocenjujejo v levo usmerjeni La Repubblici, je signal jasen - volivci so izrazili globoko nezaupanje do tradicionalnih strank.

Še posebej do desnice, ki je po ocenah časnika skorajda povsem izginila s političnega zemljevida. Severna liga se tolaži z zmago na županskih volitvah v Veroni, medtem ko je doživela poraz celo v Bossijevih domačih krajih.

Severno ligo je v odločilnih tednih pred volitvami pretresel škandal poneverjanja volilnega denarja in strankarskega financiranja razkošnega življenja Bossijeve družine, zaradi česar je Bossi odstopil kot predsednik stranke.

Ljudstvu svobode, ki se bo sicer z levimi kandidati v številnih občinah pomerilo za županska mesta v drugem krogu volitev, v La Repubblici napovedujejo malo možnosti za zmago. Berlusconijevi politiki tako napovedujejo konec.

Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je priznal poraz in hkrati napovedal konec sestankovanju z levico in sredino. Plačujemo zato, ker delamo v dobro Italije, je volilni poraz s podporo tehnični vladi povezal Alfano.

Berlusconi na drugi strani rezultatov ne vidi kot poraz lastnih politik, ampak kot posledico vala antipolitičnega vzdušja v državi, so poročali italijanski mediji.

Za šefa največje leve stranke, Demokratske stranke, Pier Luigija Bersanija so rezultati potrditev dobrega dela stranke. Sodeč po komentarjih, pa je dober rezultat po občinah stranki vlil tudi novo samozavest, saj Bersani zdaj od vlade Maria Montija pričakuje, da bo bolj upoštevala njihova stališča.

V Corriere della Sera se sprašujejo, ali so lokalne volitve napoved rezultata na parlamentarnih volitvah prihodnje leto ali pa zadnji krči krize druge republike.

V prvem primeru se obeta grški scenarij razdrobljenosti političnega parketa in nezmožnost vladanja, v drugem primeru pa je vsaj v teoriji še dovolj časa za preporod strank in volilnega sistema, ugotavljajo v časniku.

Stranke se, kot poročajo italijanski mediji, sicer še niso dogovorile okoli sprememb volilnega sistema, ki bi Italijanom dal več teže pri izbiri kandidatov, so pa bliže potrditvi krčenja financiranja strank iz državnega proračuna.

Največji stranki sta namreč v parlamentarno obravnavo vložili predlog za kar polovično znižanje financiranja strank, ki bi po novem letno prejele skupaj največ 91 milijonov evrov sredstev. Zadnjo tranšo plačil za volitve v letih 2008 in 2011 nameravajo znižati za tretjino na 122 milijonov evrov, so poročali italijanski mediji.