Po navedbah analitikov in prvih projekcijah so volivci na prvem glasovanju po Montijevem prevzemu oblasti svojo jezo usmerili predvsem v stare stranke, ki so podprle Montijeve varčevalne ukrepe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Genovi si je levosredinski kandidat Marco Costa po predhodnih rezultatih položaj župana zagotovil že v prvem krogu, poroča APA.

V Parmi se je medtem županski kandidat, ki je z nasprotovanjem varčevanju pridobil naklonjenost volilnih upravičencev, uvrstil v drugi krog, so pokazale vzporedne volitve. V Veroni pa je že v prvem krogu slavil sedanji župan Flavio Tosi iz desne Severne lige, ki je nasprotoval novemu davku na nepremičnine.

V Palermu je največ podpore, čeprav še ni jasno ali tudi dovolj, da se izogne drugemu krogu, prejel nekdanji župan mesta Leoluco Orlando. Njegova stranka Italija vrednot se ni pridružila večini italijanskih strank, ki so v parlamentu podprle Montijeve reforme. Takrat je dejal, da Monti zahteva preveč od delavskega razreda in ne dovolj od bogatih.

"Stara politika je mrtva," je po volitvah dejal Orlando, s čimer se je nanašal na že uveljavljene stranke, ki so na volitvah največ izgubile. Med njimi je sicer bilo predvsem Ljudstvo svobode nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, ki je izgubilo Palermo, kandidati stranke pa so slabe rezultate dosegali tudi drugod.

Za presenečenje na volitvah je poskrbelo predvsem gibanje Pet zvezdic, ki ga vodi komedijant in "anti-politik" Beppe Grillo. Slednji je s kampanjo, usmerjeno proti "kasti" italijanskih parlamentarcev, požel veliko podporo ljudi. Njegov kandidat v Parmi je prejel 20 odstotkov glasov, kandidat gibanja v Genovi pa 14 odstotkov glasov. Tako sta prejela več podpore volivcev od kandidatov Severne lige.

Po zadnjih podatkih je bila udeležba na volitvah, ki so pomemben preizkus razpoloženja v državi pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, 66,88-odstotna.