Samaras, vodja Nove demokracije, ki je na nedeljskih volitvah prejela 18,85 odstotka glasov volivcev, ima za sestavo koalicije na voljo še dva dni časa, a doslej je načelno pripravljenost za sodelovanje in nadaljevanje ostrih varčevalnih ukrepov izrazila le tretjeuvrščena socialistična stranka Pasok.

Ponudbo Samarasa je najprej zavrnila levičarska stranka Siriza, ki se je uvrstila na drugo mesto s 16,6 odstotka glasov. Njen vodja Aleksis Cipras je napovedal, da bo sam poskušal oblikovati levo usmerjeno vlado. Sporazum o posojilu, ki ga je označil za "barbarske ukrepe", je zavrnil. Manjše stranke, grška komunistična partija (KKE), Leva Koalicija in nacionalisti Neodvisni Grki se medtem s Samarasom niso želeli niti srečati.

Nova demokracija in Pasok bosta v 300-članskem parlamentu imela 149 glasov, kar pa ne zadostuje za absolutno večino. Po drugi strani pa bodo imele stranke, ki nasprotujejo sporazumu za mednarodno posojilo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, v parlamentu 151 članov, vendar so si tako različne, da je sodelovanje med njimi skoraj nemogoče, poroča AFP.

Siriza in KKE sta si v laseh že več let, obe pa najverjetneje ne bosta hoteli sodelovali z Neodvisnimi Grki, še manj pa z neonacistično stranko Zlata zora. Slednji se je prvič v skoraj 40 letih uspelo uvrstiti v parlament. Prejela je 6,9 odstotka glasov in osvojila 21 sedežev.

Samaras je sicer po neuspehu na volitvah, na katerih sta njegova Nova demokracija in Pasok v primerjavi z letom 2009 izgubila več kot 40 odstotkov podpore volivcev, zavzel za spremembo dogovora z mednarodnimi posojilodajalci o programu pomoči Grčiji. Obenem je napovedal oblikovanje vlade, ki bi državo obdržala v območju evra.