Za levosredinsko vlado je glasovalo 284 od 376 poslancev, ki so oddali svoj glas, 92 jih je bilo proti. Parlament sicer šteje 490 poslancev in senatorjev.

"Prepričan sem, da danes začenjamo temeljito spreminjati usodo Romunije," je po potrditvi nove vladne ekipe dejal Ponta. Napovedal je, da bo ukinil enoten davek na dodano vrednost, ki zdaj znaša 24 odstotkov, in ga nadomestil z različnimi davčnimi stopnjami za različne izdelke. Namesto sedanjega enotnega 16-odstotnega davka na dohodek in dobiček pa namerava uvesti sistem progresivnega obdavčevanja.

Namerava se tudi držati obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in EU, zaradi katerih je morala država sprejeti ostre varčevalne ukrepe. Po njegovem bo država s tem sporočila svetu, da je stabilna. Med omenjene obveznosti sodi tudi znižanje plač javnih uslužbencev, ki naj bi stopilo v veljavo s 1. junijem.

Prav zaradi strogih varčevalnih ukrepov in korupcije je romunski parlament 27. aprila izglasoval nezaupnico desnosredinski vladi pod vodstvom premiera Mihaija Razvana Ungureanuja, ki je štela 17 članov.

Nova vlada ima 20 članov, med katerimi jih je bilo nekaj v medijih že tarča kritik zaradi domnevne korupcije. Zaradi številnih kritik v javnosti se je Ponta odločil umakniti dve ministrski nominaciji. Ponta je sicer obljubil "najbolj iskreno vlado v zadnjih 20 letih".

Novi finančni minister in namestnik premiera je dosedanji viceguverner narodne banke Florin Georgescu, Daniel Chitoio prevzema ministrstvo za gospodarstvo, na čelu zunanjega ministrstva pa bo poslej nekdanji minister za izobraževanje Andrei Marga.

39-letni Ponta je bil tožilec do leta 2001, ko se je pridružil socialdemokratom (PSD). Leta 2004 je postal eden najmlajših romunskih poslancev. Na kratko je služboval kot minister, dvakrat, leta 2004 in v letu 2008, in je bil izvoljen za predsednika PSD v letu 2010.