Josipović je v redni mesečni oddaji Hrvaškega radia S predsednikom ob kavi izpostavil, da so neurejeni odnosi med državama v preteklosti pripeljali tudi do nekaterih iracionalnih situacij. Sicer pa upa, da bo na obeh straneh dovolj modrosti za rešitev vprašanja dolga LB do hrvaških varčevalcev.

Na novinarsko vprašanje, ali se bo ob prihodnjem obisku v Bruslju z uradniki EU pogovarjal o tem problemu, je Josipović opozoril, da "je pomembno dojeti bistvo, to je, da državljani na takšen ali drugačen način morajo dobiti svoj denar".

"Sicer je vprašanje, kateri je najboljši način, ko vemo, da ima vsaka država ima svoj koncept rešitve, medtem ko se je del državljanov odločil za tretjo pot s tožbami na sodiščih in so nekateri ob tem bili tudi uspešni," je povedal Josipović. Kot je izpostavil, je pomembno, da nesporazumi glede LB ne vplivajo na vprašanja, ki z njimi niso povezana.

Rešitev, ki ni konfliktna

"Pomembno je, da na politični ravni najdemo rešitev, ki ni konfliktna in ne bo pripeljala do stanja, kakršnega smo imeli zaradi spora o meji," je sklenil hrvaški predsednik.

Vprašanje dolga LB hrvaškim varčevalcem je znova prišlo na plan minuli mesec, potem ko je hrvaška vlada za zaprtimi vrati sprejela sklepe, ki naj bi podpirali tožbe Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti LB in NLB. Slovenska stran pričakuje, da bo Hrvaška uradno pojasnila ozadje sprejetja vladnih sklepov glede sodne izterjave prenesenega dolga.

Medtem so tudi iz Evropske komisije spomnili, da je Hrvaška "potrdila pripravljenost na nadaljevanje pogajanj o tem vprašanju pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS)" in da nimajo nikakršnih indicev, da se je to stališče spremenilo.

Odločitev o pogajanjih pod okriljem BIS je bila sprejeta oktobra 2010 v času pogajanj o poglavju o prostem pretoku kapitala, čemur je sledilo pismo tedanjega ministra za finance Ivana Šukerja, naslovljeno na BIS. Pred tem je Hrvaška vztrajala na stališču, da gre za dvostransko vprašanje oziroma za odnose med banko in klientom, medtem ko je uradna Ljubljana trdila, da je spor treba rešiti v okvirju pogajanj o nasledstvu nekdanje Jugoslavije.

"Hrvaška nima odprtega vprašanja meje s Slovenijo"

O odnosih med Hrvaško in Slovenijo je danes govorila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki se je v Čakovcu udeležila tudi delovnega srečanja "Določitev meje med Hrvaško in Slovenijo v Medžimurski županiji". V odgovoru na novinarsko vprašanje je dejala, da Hrvaška nima odprtega vprašanja meje s Slovenijo, ker sta obe državi potrdili, da bosta sprejeli odločitev arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med njima.

"Hrvaška stran spremlja stanje in pripravlja memorandum, ki bo vključeval tudi razmejitev ob Muri. Tako kot Slovenija mora memorandum oddati do februarja 2013. Potem pa bomo do novembra 2013 imeli čas za odgovor na memorandum slovenske strani," je izjavila Pusićeva.

Kot je dodala, naj bi arbitražno sodišče sprejelo odločitev v letu 2014. Obenem je poudarila, da gre za dober primer reševanje odprtih vprašanj na dvostranski ravni, je poročala Hrvaška tiskovna agencija Hina.