Na današnjih parlamentarnih volitvah se za 250 poslanskih mest poteguje 7195 kandidatov, od tega 710 žensk. Predvsem v mestih, ki so žarišče protestov, kot so Homs, Hama, Idlib, Dara in Dair as Saur, pričakujejo zelo nizko volilno udeležbo. Volišča bodo odprta do 22. ure.

Parlamentarne volitve v Siriji bi sicer morale potekati že septembra lani, a jih je al Asad preložil, da bi v tem času izvedel reforme, vključno s sprejetjem nove ustave. Slednja je predvidela tudi ustanavljanje novih strank, morebitnih tekmic vladajoči stranki Baas.

Pred volitvami je bilo ustanovljenih devet strank, med njimi se jih sedem s svojimi kandidati poteguje za poslanske sedeže. Vendar, kot opozarja opozicija, sprememb ni pričakovati. Zmago naj bi, tako kot leta 2007, odnesla Nacionalna napredna fronta - koalicija pod vodstvom al Asadove stranke Baas.

V Siriji je 12. aprila sicer začela veljati izjemno krhka prekinitev ognja, ki jo je dosegel posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan. Kljub temu iz države dnevno prihajajo novice o novih in novih žrtvah nasilja.