Po Netanjahujevih besedah naj bi volitve izpeljali v roku štirih mesecev. Kot možen datum se omenja 4. september, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Ne morem dopustiti 18 mesecev dolge predvolilne kampanje, ki bi škodovala državi. Bolje je imeti krajšo štirimesečno kampanjo, ki lahko hitro obnovi stabilnost političnega sistema," je odločitev pojasnil Netanjahu.

Ankete kažejo, da je Netanjahu med volivci vse bolj priljubljen, na položaju premiera pa si ga tudi po volitvah želi 48 odstotkov vprašanih.

S predčasnimi volitvami naj bi poskušal izraelski premier okrepiti svoj položaj pred ameriškimi novembrskimi predsedniškimi volitvami ter pred uvedbo ostrih varčevalnih ukrepov, ki naj bi v državi sledili proti koncu leta.

Razlog za predčasne volitve naj bi bil tudi spor okoli t.i. zakona Tal. Slednji skrajno ortodoksnim Judom dovoljuje, da se izognejo služenju vojaščine, ostro pa mu nasprotuje stranka zunanjega ministra Avigdorja Libermana Izrael naš dom.

Netanjahu je sicer pripravljen zakon, ki mu veljavnost poteče letos, nadomestiti z bolj "egalitarnim", vendar bo moral pri tem najti kompromis med Libermanovo sekularno stranko in skrajno ortodoksno frakcijo v njegovi koaliciji.