Kot kažejo projekcije, je CDU kanclerke Merklove prejela 30,5 odstotka glasov volivcev, SPD pa od 29,5 do 30,5 odstotka. Liberalci naj bi se z 8,5 odstotka prejetih glasov uvrstili na četrto mesto, za Zelenimi, ki naj bi prejeli od 13 do 14 odstotkov glasov.

Merklovi tako v tej zvezni deželi ob meji z Dansko ne bo več uspelo sestaviti koalicije z dosedanjimi partnerji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dober izid je dosegla tudi Piratska stranka, ki jo podpirajo zlasti mladi, zavzema pa se za večjo svobodo interneta in večjo transparentnost v politiki. Prejela naj bi od 8 do 8,5 odstotka glasov. Schleswig-Holstein bo tako že tretja zvezna dežela, kjer bo stranka imela svoje predstavnike v deželnem parlamentu.

Deželnozborske volitve 13. maja

CDU in SPD naj bi tako v novem deželnem zboru imeli po 22 predstavnikov, Zeleni deset, FDP in Piratska stranka pa po šest. Tri mandate naj bi dobila še stranka stranka dansko govorečega prebivalstva dežele.

Pred volitvami so sicer ugibali, da bi Merklova utegnila koalicijo skleniti s socialdemokrati. Ta možnost bi lahko odpadla, če bi SPD za las prehitel CDU in tako dobil priložnost za sestavo koalicije z manjšimi strankami.

Merklovo in njene koalicijske partnerje ta mesec čaka še en zelo pomemben preizkus, saj bodo 13. maja deželnozborske volitve v zvezni deželi z največ prebivalstva, Severnem Porenju - Vestfaliji.

Zadnje deželnozborske volitve v Nemčiji so potekale konec marca v Posarju, kjer je prepričljivo zmagala CDU, veliko koalicijo pa sta nato oblikovali CDU in SPD.