Čeprav je sirski režim predstavil volitve kot znak njihove pripravljenosti na politične reforme, kar so začeli že s sprejetjem nove ustave pred tremi meseci, pa so nasprotniki tamkajšnjih oblasti volivce pozvali, naj se volitev ne udeležijo. Obenem so glasovanje označili za "ciničen poskus predsednika Bašarja al Asada, da ostane na oblasti", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Smo proti tem volitvam, saj nimajo nobene od lastnosti svobodnih volitev," je dejal vodja Nacionalnega koordinacijskega telesa za demokratične spremembe Hajtam Mana. Slednji je volitve označil za propagando režima in poudaril, da tamkajšnja opozicija ne bo šla na volišča.

Opozicija tudi poudarja, da so politične reforme brez njihovega vložka in sodelovanja farsa. V državi so februarja na referendumu sicer potrdili novo ustavo, ki dovoljuje oblikovanje novih političnih strank. Te bi lahko za visoke položaje tekmovale z vladajočo stranko Baas, ki je na oblasti od leta 1963. Nova ustava tudi omejuje predsedniški položaj na dva mandata po sedem let.

Predstavnik režima, minister za informiranje Adnan Mahmud, je medtem dejal, da ponedeljkove volitve predstavljajo poraz za "terorističnih skupin", ki izvajajo napade v državi.

A kljub volitvam se nasilje v državi še naprej občasno nadaljuje. V noči na danes so v provinci Damask umrli trije ljudje. Enega človeka je ustrelil pripadnik vladnih sil, dva sta življenje izgubila v eksploziji.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so vladne sile v provinci Homs obstreljevale eno tamkajšnjih vasi, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih. Več napadov so vladne sile izvedle tudi v provinci Deir Ezor na vzhodu države, kjer so aretirale več ljudi.