Putin je namreč v svojih prvih dveh mandatih vodil stabilno Rusijo. Po več nemirnih letih po razpadu Sovjetske zveze je državi povrnil moč in ugled v svetu, za kar so mu številni rojaki hvaležni še danes. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko na čelu Rusije ostal do leta 2024.

Pohod milijonov nakazuje vse bolj rastočo opozicijo

Vendar se ruska družba zdaj izredno hitro spreminja, z njo pa tudi do odnos do oblasti. Dolga leta je Putin med Rusi veljal za vsemogočnega in nezmotljivega, množične demonstracije, ki so ruska mesta zajele po parlamentarnih volitvah 4. decembra lani, pa so pokazale, da se v največji državi na svetu krepi opozicija, ki se ne strinja z njegovo politiko in načenja njegov kult.

Kakšna je dejanska trenutna moč opozicije, naj bi že danes popoldne, dan pred Putinovim prevzemom mandata, pokazal tudi t.i. pohod milijonov. Oblasti so tokratni protest dovolile, po nekaterih podatkih pa naj bi se na njem zbralo nekaj tisoč ljudi, kar je znatno manj kot na demonstracijah po lanskih parlamentarnih volitvah, ki so bile najbolj množične v Rusiji po letu 1991.

Po mnenju poznavalcev se Putinu, ki je na volitvah že v prvem krogu 4. marca dobil 63,6-odstotno podporo volivcev, v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem, če bo želel ostati v Kremlju do konca mandata. Nihče sicer ne pričakuje, da bo Putin v tretjem mandatu postal popolnoma drugačen in "nov" predsednik.

Popuščanje Kremlja nasprotnikom režima je bilo opaziti, že preden je Putin znova prevzel vajeti Rusije. Njegov predhodnik Dmitrij Medvedjev je tako v sredo podpisal nova zakona, ki ponovno uvajata neposredne volitve ruskih lokalnih županov in ukinjata pogoj, da morajo politične stranke za sodelovanje na volitvah vseh ravni razen predsedniških zbrati določeno število podpisov. Gre za prvi reformi, ki ju je Rusija doživela po začetku več mesecev trajajočih protirežimskih protestov.

Veliki pomp v Kremlju

59-letni Putin bo svoj tretji predsedniški mandat z velikim pompom prevzel na ponedeljkovi slovesnosti v Kremlju, na katero je povabljenih več kot 2000 ljudi. Med povabljenci sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, s katerima je Putin stkal še posebej tesne prijateljske vezi.

Za svojega naslednika na čelu ruske vlade je Putin izbral zvestega pomočnika Medvedjeva, ki bo verjetno že takoj postal novi premier.

Novega-starega predsednika Rusije v novem mandatu po mnenju poznavalcev čakajo številni izzivi. Med drugim bo treba začeti reforme gospodarstva, ki je zdaj pretežno odvisno od izvoza surovin. Težava je tudi korupcija. Nujen je dialog, ne le z opozicijo, tudi z nevladnimi organizacijami in civilno družbo. Rusijo čaka tudi reforma sodstva, ki zdaj ni neodvisno.