Po zaustavitvi vseh jedrskih reaktorjev po državi, za kar so se odločili po jedrski katastrofi v nuklearki Fukušima po lanskem potresu in cunamiju, bo Japonska prvič v zadnjih štirih desetletjih ostala brez jedrske energije, tamkajšnje oblasti pa bodo preverile varnost tamkajšnjih nukleark, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Izključitev zadnjega od treh reaktorjev elektrarne Tomari na severu otoka Hokaido je pozdravilo več deset tisoč ljudi, ki so se zbrali v Tokiu. Po njihovih navedbah se je to zgodilo na ustrezen dan, dan otrok. Že večkrat so namreč izrazili zaskrbljenost, da bi lahko prav otroci najbolj trpeli zaradi radioaktivnih snovi, ki so pronicale v vodo, zrak in zemljo iz poškodovane nuklearke Fukušima.

Japonska vlada je medtem že napovedala, da si bo prizadevala za ponoven zagon jedrskih reaktorjev zaradi bojazni pred morebitnim pomanjkanjem električne energije ob povečanem povpraševanju v poletnih mesecih. Obenem je opozarjala tudi pred naraščanjem onesnaževanja, če bi Japonska morala v prihodnje za proizvodnjo energije uporabljati nafto in plin.

Medtem ko so dosedanji protesti proti uporabi jedrske energije potekali predvsem v mestih, pa je bil odziv ljudi, ki živijo blizu jedrskih reaktorjev mešan. Čeprav jedrski energiji tudi tam nekateri nasprotujejo, pa se drugi zavzemajo za ponoven zagon reaktorjev zaradi delovnih mest, državnih subvencij in drugih koristi za lokalno gospodarstvo.

Japonska vlada bo reaktorje lahko ponovno zagnala, če bodo ti uspešno prestali varnostne teste za primer potresov in cunamijev, ter če bodo dobili privoljenje lokalnega prebivalstva.