Konservativni nasprotniki predsednika Ahmadinedžada, ki so si že v prvem krogu zagotovili večino v parlamentu, so na petkovih volitvah 65 članov 290-članskega madžlisa še okrepili svoj položaj. Kot so pokazali končni rezultati iz več volilnih okrožij, so si konservativci doslej zagotovili še 20 novih mest v parlamentu, Ahmadinežadovi privrženci osem, neodvisni kandidati pa 11. Rezultati za preostala okrožja, med drugim teheransko, naj bi bili znani še danes.

V Teheranu so potekale volitve za 25 poslanskih mandatov. Sedeže v parlamentu bi si lahko zagotovilo devet Ahmadinedžadovih privržencev, ki so bili po napovedih zelo blizu tekmecem. Preostalih 16 mest bo najverjetneje šlo predsednikovim nasprotnikom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Konservativci Alija Laridžanija so nekoč veljali za Ahmedinedžadove zaveznike, potem pa so se obrnili proti njemu, saj naj bi se predsednik poskušal zoperstavljati avtoriteti iranskega vrhovnega verskega voditelja, ajatole Alija Hameneja.

Poleg tega je iranski predsednik postal tarča kritik tudi zaradi dramatičnega povišanja cen v državi, pospešenega izvajanja varčevalnih ukrepov in zmanjševanja subvencij za energetske vire in hrano.

Novi parlament bo začel zasedati konec maja. Čeprav nima neposrednega nadzora nad glavnimi političnimi zadevami v državi, kot je iranski jedrski program, lahko vpliva na izbiro Ahmadinedžadovega naslednika prihodnje leto in drugih visokih iranskih predstavnikov.

V prvem krogu volitev v začetku marca je bila volilna udeležba več kot 64-odstotna. Konservativci, ki so blizu Hameneju, so v prvem krogu dobili več kot 70 odstotkov podpore.