Bivša ukrajinska premierka in nasprotnica predsednika Viktorja Janukoviča Julija Timošenko trdi, da so bili prejšnji teden stražarji v zaporu nasilni do nje, ko so jo prisilili, da je obiskala bolnišnico. Po medijih so zaokrožile tudi fotografije, na katerih ima Timošenkova modrice na rokah in odrgnine po trebuhu.

Po navedbah Pšonke dokazno gradivo kaže, da vsebina njene izjave ni resnična. Obenem je poudaril, da so modrice na njenem trebuhu posledica udarca v trd predmet, kot je posteljno ogrodje, ne pa "udarca s pestjo".

Njene navedbe so zaskrbele zahodne voditelje, ki menijo, da je Timošenkova pravzaprav politična zapornica, zato so mnogi odpovedali svojo udeležbo na političnem vrhu v Jalti, pozivajo pa tudi k bojkotu tekem Evropskega prvenstva v nogometu, ki bodo odigrane v Ukrajini, ki Evro 2012 gosti skupaj s Poljsko. Bojkot tekmovanja, ki se bo začelo 8. junija, je že napovedala Evropska komisija.

Toda Pšonka je glede navedb Timošenkove dejal, da jih ni bilo mogoče potrditi, poroča Reuters. "Po preiskavi je bila zahteva, da se sproži kazenski postopek, zavrnjena," je povedal novinarjem.

Evropska unija je lani oktobra ostro obsodila odločitev sodišča, ki je Timošenkovo zaradi zlorabe položaja obsodilo na zaporno kazen.

Timošenkova pristala na zdravljenje

V Ukrajino je medtem spet prispel nemški zdravnik Karl Max Einhäupl, ki je Timošenkovo pregledal že februarja in aprila. Tokrat ga spremlja tudi delegacija nemških diplomatov, so za AFP povedali neimenovani viri. Po današnjem obisku Timošenkove je Einhäupl dejal, da je nekdanja premierka pristala na zdravljenje v državni bolnišnici. To je sicer doslej zavračala zaradi strahu, da bi jo tamkajšnji zdravniki zastrupili ali s čim okužili.

"Timošenkova je za sedaj pristala na to, da jo v bolnišnico premestijo v torek," je povedal Einhäupl in dodal, da so ukrajinske oblasti v zameno sprejele njen pogoj, da jo zdravi nemški zdravnik. Po besedah Einhäupla bo zdravnik z njegove klinike Charite "takoj" začel z zdravljenjem Timošenkove v državni bolnišnici v Harkovu.

Nemško zunanje ministrstvo obiska diplomatov v Ukrajini ni potrdilo, je pa tiskovni predstavnik nemške vlade Andreas Peschke dejal, da si Nemčija zelo prizadeva za sporazumno rešitev glede Timošenkove z ukrajinskimi oblastmi, čeprav bo to po njegovih besedah zelo težko doseči.

Nemčija je sicer že večkrat izrazila pripravljenost prevzeti zdravljenje Timošenkove v Nemčiji. Tudi Einhäupl je minuli petek Kijev pozval, naj pristane na zdravljenje Timošenkove v tujini ter dejal, da jo je berlinska univerza pripravljena sprejeti.

Preberite še:
- "Standardu Timošenkove v zaporu bi lahko zavidala večina povprečnih Ukrajincev"
- Timošenkova bo "zvezda" Eura 2012