Število samomorov se je v Italiji od začetka gospodarske krize leta 2008 povečalo. Po navedbah združenja obrtnikov CGIA si je od začetka leta življenje vzelo 32 podjetnikov, največ v industrijski regiji Veneto. Tu je samomor storilo deset ljudi. Leta 2011 so v Italiji zabeležili več kot tisoč samomorov, kar je bilo 24 odstotkov več kot leta 2008.

CGIA je italijansko vlado že pozval, naj ustanovi solidarnostni sklad, ki bi podpiral Italijane, ki so zaradi krize zašli v hude težave.

"Nimam službe in izgubila sem moža. Bojim se, da bo država sedaj od mene zahtevala še dodatne davke," je dejala ena od zbranih vdov Tiziana Marrone. "Davki so tatvina," je pisalo na plakatih, ki so jih nosile udeleženke protesta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protestnice so sicer dejale, da je njihovo zborovanje popolnoma nepolitično in strankarsko neopredeljeno, z njim pa hočejo le izraziti svojo bolečino.

V Bergamu pa se je v torek zgodil še en incident. Oborožen moški je zaradi finančnih težav v vdrl v finančni urad v mestu in za talce vzel 15 ljudi. Predal se je šele po petih urah pogajanj s policijo.