"Članstvo BiH v Natu bo pripomoglo k večjemu zaupanju v BiH, njeni varnosti in varnosti celotne regije," je po pogovorih z zunanjim ministrom BiH Zlatkom Lagumdžijo ocenil turški zunanji minister, ki je na prvem uradnem obisku v BiH, odkar so v tej državi v začetku leta dobili nov svet ministrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Mediji v BiH so Davutoglujev obisk označili kot potrditev diplomatske ofenzive Ankare, ki si prizadeva, da bi BiH na skorajšnjem vrhu Nata v Chicagu dobila "zeleno luč" za izvedbo akcijskega načrta za članstvo (Map). Kot je po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena še razkril Davutoglu, BiH na poti v Nato poleg Turčije podpirajo še Slovenija, Hrvaška, Bolgarija, Albanija in Romunija.

Nato je pred dvema letoma v estonskem Tallinu pogojno odobril Map za BiH in zahteval, da ta država razreši lastništvo nad vojaškimi stavbami, ki jih potrebuje za delovanje svojih oboroženih sil. Medtem so voditelji šestih političnih strank, ki sestavljajo vladajočo koalicijo, že dosegli politični dogovor, šepa pa uresničevanje dogovora. Lagumdžija je sicer v petek kljub temu izrazil prepričanje, da bodo z vrhu Nata v Chicagu "prišle dobre novice" za BiH.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je turški zunanji minister danes v Sarajevu tudi izrazil pripravljenost Turčije, da podpre članstvo BiH v vseh mednarodnih ustanovah, v katerih si BiH želi biti članica.

"BiH je lahko najboljši primer sobivanja na Balkanu," je dejal Davutoglu, ki naj bi se danes popoldan ločeno sestal s predsedujočim in članoma predsedtva BiH, Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem in Nebojšo Radmanovićem. Napovedano je tudi srečanje z obrambnim ministrom BiH Muhamedom Ibrahimovićem. Prav tako danes naj bi turškemu zunanjemu ministru v Sarajevu izročili najvišje priznanje, zlato odlikovanje Mednarodne lige humanistov "Linus Pauling".