Predsednik socialistične stranke Pasok Evangelos Venizelos je volivce pozval, naj se ne odločajo za manjše protestniške stranke, kar sicer napovedujejo javnomnenjske raziskave.

"Nedeljske volitve niso protestno glasovanje, temveč gre za volitve izjemnega pomena za gospodinjstva," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP Venizelos dejal v intervjuju za levičarski časnik Ethnos.

Njegov glavni tekmec Samaras je v četrtek zvečer podal podobno izjavo. Na zborovanju v Atenah je poudaril, da bi njegova stranka rada zbrala dovolj glasov, da bi lahko vladala sama "v imenu politične stabilnosti". "Koalicija ne bi bila v interesu grškega ljudstva," je dodal Samaras.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo, da bo izid tokratnih volitev eden najbolj negotovih v zadnjih desetletjih. Volivci naj bi se raje kot za eno od obeh največjih političnih strank v državi, ki si oblast izmenjujeta že od leta 1974, odločali za manjše, obrobne stranke. Strokovnjaki se bojijo, da bi tovrsten rezultat lahko prinesel političen zastoj in še globljo gospodarsko krizo.

Po podatkih raziskav naj bi Nova demokracija prejela okoli 23 odstotkov glasov, sledi pa ji Pasok s 16 odstotki. Obe stranki sta izgubili veliko podpore na račun skrajnejših strank z obeh strani političnega prostora.