"Na terenu je videti znake premikanja, čeprav so počasni in majhni. Nekaj težkega orožja so umaknili, nekaj težkega orožja je ostalo. Nekatero nasilje se je umirilo, nekatero se nadaljuje. To seveda ni zadovoljivo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Favzi.

Kljub temu je poudaril, da Annanov načrt, ki vključuje prekinitev ognja, skupaj z opazovalci ZN, ki na terenu spremljajo njegovo izvajanje, ima učinek. Povedal je še, da naj bi danes v Sirijo prispelo še nekaj opazovalcev ZN, katerih številka naj bi se trenutno vrtela okoli 50.

Predhodnica neoboroženih opazovalcev ZN je v Sirijo prispela 16. aprila, sedaj pa se število opazovalcev počasi povečuje. V prihodnjih tednih naj bi število opazovalcev doseglo končno številko, to je okoli 300 opazovalcev.

Favzi je sicer danes tudi napovedal, da bo Annan 8. maja preko video konference iz Ženeve Varnostnemu svetu ZN predstavil uresničevanje njegovega mirovnega načrta za Sirijo.

Iz Sirije so Annanovemu načrtu navkljub tudi danes poročali o nasilju, v katerem je umrlo najmanj 14 civilistov. Po različnih mestih se je po tradicionalni petkovi molitvi zbralo več deset tisoč ljudi in zahtevalo odhod tamkajšnjega predsednika Bašarja al Asada, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Protestniki so se zbrali v četrti al Tadamon v glavnem mestu, kjer so jih predstavniki vladnih sil poskušali pregnati s streljanjem. Po navedbah aktivistov je sirska vojska streljala tudi na protestnike v drugih mestih po državi, med drugim v Alepu.