Mood je ob tem še dejal, da zagovarja načelo, da mora vedno najmočnejša stran narediti prvi korak. "S tem mislim na sirsko vlado in sirsko vojsko. Oni imajo moč, položaj in tudi morebitno plemenitost za prvi korak v dobro smer," je še dejal norveški general.

Zanikal je, da bi sirske oblasti omejevale gibanje opazovalcev ZN, ki so minuli mesec začeli nadzorovati prekinitev ognja v skladu z načrtom posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo, nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Annana. "Izpolnili smo naše načrte, bili smo tam, kjer so si želeli," je dejal.

Na terenu so tako bili opazovalci po njegovih besedah priča pozitivnim znakom, a še vedno, kot je opozoril, obstaja veliko nezaupanja med stranema. "Odkar sem prišel, smo na terenu zaznali manj topniškega in minometnega obstreljevanja," je še dejal.

Predhodnica neoboroženih opazovalcev ZN je v Sirijo prispela 16. aprila, sedaj pa se število opazovalcev počasi povečuje. V prihodnjih tednih naj bi število opazovalcev doseglo končno številko, okoli 300 opazovalcev.