"Ameriško centralno poveljstvo meni, da lahko po potrebi uničijo ali degradirajo konvencionalne iranske oborožene sile v treh tednih, z uporabo zračnih in pomorskih napadov,'' je za Washington Post dejal vir iz obrambnega ministrstva.

''Pripravljeni smo na vsako možno situacijo, zato da lahko predsedniku ponudimo več možnosti. Napotke dobivamo od ministra za obrambo in tudi naših civilnih direktorjev v Washingtonu. Kakršnekoli smernice nam dajo, jih sledimo,'' je dodal predstavnik ameriškega centralnega poveljstva CENTCOM, T.G. Taylor.

Po tem, ko je Iran ZDA zagrozil z blokado Hormuške ožine, so ameriške sile svojo vojaško priosotnost na regiji še okrepile. Tako sta trenutno Perzijskem zalivu zasidrani dve letalonosilki, na poti je še tretja. Povečali so tudi letalsko floto.

Pentagon razmišlja tudi o postavitvi ''plavajoče baze'' v Perzijskem zalivu, ki bi služila kot središčna, izhodna, točka za morebitne napade. V regijo tako že pošiljajo nove posebne enote komandosov. V neposredni bližini Irana se tako nahaja 125 tisoč ameriških vojakov.

ZDA pa niso povečale le vojaškega temveč tudi ekonomski in politični pritisk na Iran. Obama je v torek podpisal direktivo, ki finančnemu ministrstvu daje večjo svobodo pri sankcioniranju tistih podjetij in oseb, ki še vedno trgujejo z Iranom. Celo javno lahko identificirajo tuje osebe in podjetja, ki so uključene v skrivno izogibanje protiiranskim sankcijam.