Newt Gingrich je imel v času kampanje dve obdobji, ko se mu je celo nasmihala zmaga v republikanskih vrstah. Konec lanskega leta je vodil v anketah, januarja pa je zmagal na volitvah v Južni Karolini. Nato se je kot možna alternativa Romneyju prebil naprej nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum, ki je od kampanje že odstopil.

Romneyjev tekmec tako ostaja le še zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki obljublja, da bo vztrajal do konca oziroma do nacionalne konvencije republikanske stranke konec avgusta v Tampi na Floridi, kjer bodo razglasili zmagovalca. Paul bo sedaj do konca procesa strankarskih volitev junija pobiral glasove republikancev, ki ostajajo nezadovoljni z Romneyjem, vendar pa možnosti za zmago nima.

Gingrich je ob napovedi odstopa v Washingtonu povedal, da bo še naprej ostal odgovoren državljan in bo promoviral konservativne ideje po ZDA. Republikance je pozval, naj podprejo Romneyja v boju proti Obami. "Ne gre za dvoboj med Romneyjem in konservativnim Ronaldom Reaganom. Gre za dvoboj med Romneyjem in najbolj radikalnim levičarjem v ameriški zgodovini," je dejal Gingrich.

Gingricheva kampanja se je končala s štirimi milijoni dolarjev dolga. Med drugim dolguje milijon letalskemu podjetju, ki ga je najel za prevoze med kampanjo in pol milijona varnostnemu podjetju. Romney naj bi mu v zameno za podporo pomagal poravnati dolgove.