Beuk je priznal, da je pri poslovanju z oglaševalsko agencijo Fimi-media med letoma 2006 in 2007 podjetje Hrvatske šume oškodoval za dobrih milijon kun (135.000 evrov).

Tožilstvo ga je bremenilo, da je kot predsednik uprave javnega gozdarskega podjetja na zahtevo takratnega premiera Iva Sanaderja ter nekdanjega direktorja hrvaške carine in glavnega blagajničarja HDZ Mladena Barišića naročal različne storitve od Fimi-medie po ceni, ki je bila višja od tržne. Trdili so, da je Beuk vedel, da gre za zbiranje denarja za HDZ.

"Napačen korak v napačnem času"

Po današnjem naroku je Beuk izjavil, da njegova napaka ni bila namerna. "To je bil napačen korak v napačnem času," je dejal. Njegov odvetnik je pojasnil, da Beuk ni osebno zaslužil "niti lipe", je pa pomagal, da je zaslužila Fimi-media.

Zaradi enega največjih korupcijskih primerov na Hrvaškem poteka sojenje proti Sanaderju in Barišiću ter direktorici Fimi-medie Nevenki Jurak, bivšemu tiskovnem predstavniku hrvaške vlade in HDZ Ratku Mačeku ter bivši računovodji HDZ Branki Pavošević, pa tudi sami stranki HDZ.

Medtem ko so Barišić, Jurakova in Pavoševićeva priznali udeležbo pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev preko Fimi-medie, so Sanader, Maček in HDZ zanikali trditve iz obtožnice. Tožilstvo navaja, da je omenjeni denar končal v črnih skladih HDZ in v žepih posameznikov.

Dva obtožena na osrednjem sojenju za Fimi-medio, Anita Lončar-Papeš in Bojan Dimić, sta se pred začetkom sojenja dogovorila s tožilstvom za milejšo kazen, potem ko sta priznala, da sta pomagala Jurakovi. Barišić, Jurakova in Pavoševićeva niso uspeli doseči dogovora glede višine kazni. Za omenjeno kaznivo dejanje jim grozi tudi do deset let zapora.

Zaradi razsežnosti primera ločeni postopki

Zaradi obsežnosti primera Fimi-media, ki je eden največjih v zgodovini hrvaškega pravosodja, se je tožilstvo odločilo za ločene postopke proti direktorjem javnih podjetij in državnim uradnikom, ki naj bi upoštevali domnevno Sanaderjevo priporočilo, naj sodelujejo s Fimi-medio. V korupcijsko afero so bile vpletene tudi druge osebe, ki so prejele denar iz črnih skladov. Med njimi so tako politiki kot osebnosti iz sveta zabave.

Poleg Beuka so ločene obtožnice v primeru Fimi-media zaenkrat vložili tudi proti bivšim direktorjem javnih podjetij Hrvaške avto ceste (Hac) in Avtocesta Reka-Zagreb, kot tudi proti direktorju sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost. Obtožen je tudi bivši notranji minister Ivica Kirin, ki ga bremenijo, da je angažiral Fimi-medio mimo pravil javnih razpisov zaradi zbiranja denarja za HDZ.

Sojenje Sanaderju, Mačku, Barišiću, Jurakovi in Pavoševićevi ter HDZ se bo nadaljevalo v ponedeljek.