ZDA so tako le nekaj ur potem, ko je na obisk na Kitajsko prispela ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, prekinile več kot teden dni molka o dogajanju v zvezi s Chenom. Oporečniku, znanemu po tem, da je razkril kršitve človekovih pravic v okviru kitajske politike enega otroka, je namreč 22. aprila uspel pobeg iz hišnega zapora v provinci Šandong na vzhodu Kitajske.

Po pobegu se je zatekel na ameriško veleposlaništvo v Pekingu, česar pa do danes niti Washington niti Peking nista želela potrditi.

"Chen Guangcheng je prispel v bolnišnico v Pekingu, kjer ga bodo zdravili in kjer se bo srečal s svojo družino," je povedal neimenovani ameriški diplomat. Chen, ki so v času bivanja v hišnem zaporu nadzorniki pretepali, tako kot njegovega sina in ženo, je namreč v slabem zdravstvenem stanju.

O primeru je danes spregovoril tudi uradni Peking, ki je bil kritičen na račun ZDA. "Kitajska je zelo nezadovoljna. Delovanje ZDA je vmešavanje v kitajske notranje zadeve in Kitajska tega ne more sprejeti," je po poročanju državne tiskovne agencije Xinhua izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Liu Weimin.

"Kitajska zahteva, da se ZDA opravičijo in temeljito preiščejo incident, kaznujejo odgovorne osebe in zagotovijo, da se podobni incidenti ne bodo več dogajali," je še izjavil Liu.

Ne glede na to Kitajska upa, da incident ne bo vplival na meddržavne odnose, pa je zapisalo uredništvo v današnji izdaji kitajskega časopisa People's Daily, ki sicer zagovarja stališča vladajoče komunistične partije.

ZDA so se na pekinško zahtevo po opravičilu odzvale v zadržanem, a spravljivem tonu. Neimenovani ameriški diplomat je namreč danes dejal, da se podobni incidenti "ne bodo več dogajali". Kitajske zahteve po opravičilu ni želel komentirati.

Kitajska je na drugi strani zagotovila, da bo Chenu omogočila umik na "varno" nekje na Kitajskem ter mu zagotovila humano obravnavo, je še dodal ameriški diplomat in poudaril, da Chen ni izrazil želje, da bi zapustil domovino.

Ameriško veleposlaništvo je Chen zapustil prostovoljno, je zagotovila tudi Clintonova. Poudarila je še, da način reševanja incidenta odraža njegovo izbiro in ameriške vrednote, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kitajska je Chenu namreč po besedah Clintonove obljubila možnost univerzitetnega šolanja v varnem okolju, sedaj pa je ključno zagotoviti, da bo spoštovala svoje obljube.