Obama je ob obisku izrazil upanje, da bodo novi sporazum o varnostnem sodelovanju med ZDA in Afganistanom podprli tudi voditelji držav članic zveze Nato na vrhunskem zasedanju konec meseca v Chicagu.

"Po desetletju temnega oblaka vojne se na obzorju kaže luč novega dne"

O sporazumu so se ZDA in Afganistan pogajali dve leti, med drugim pa predvideva, da po letu 2014, ko je predviden umik bojnih enot iz Afganistana, tam ostane še za zdaj nedoločeno število ameriških vojakov. V skladu s sporazumom Američani brez dovoljenja Afganistancev ne bodo več smeli izvajati nočnih napadov, pristojnosti za ujetnike pa bodo v rokah Afganistancev.

Talibani pa so sporazum danes zavrnili kot nezakonitega, saj da Karzaj, "nemočna lutka", ni pooblaščen za podpisovanje tovrstnih dokumentov. Poleg tega so danes napovedali, da bodo v četrtek začeli spomladansko ofenzivo.

"Po desetletju temnega oblaka vojne se na obzorju kaže luč novega dne," je dejal Obama in zatrdil, da je cilj vojne - uničenje Al Kaide - na dosegu roke. "O tem priča uspešen napad na bin Ladna," je dejal Obama, ki je zasluge za to pripisal pripadnikom oboroženih sil ameriške vojske.

"Čas vojne se je začel v Afganistanu in tu se bo tudi končal," je dejal Obama. Ob tem je še zagotovil, da bo vojna končana do konca leta 2014, vendar pa ne prehitro, da se Al Kaida ne bi spet postavila na noge.

"Delo, ki smo ga začeli, moramo končati odgovorno"

"Vem, da so številni utrujeni od te vojne, in vojakov ne bom zadrževal dlje, kot bo to nujno potrebno za našo nacionalno varnost. Vendar pa moramo delo, ki smo ga začeli, končati odgovorno," je dejal Obama, ki je Afganistan obiskal že marca in decembra 2010.

Tudi tokrat je moral ameriški predsednik v Afganistan pripotovati v tajnosti, kar veliko pove o položaju v državi. Pentagon je v torek izdal poročilo o tem, ki pravi, da obstajajo dolgoročni in hudi izzivi.

Med temi je na vrhu delovanje teroristov iz zavetišč v Pakistanu in omejene zmogljivosti afganistanske vlade. Število terorističnih in drugih napadov je sicer lani upadlo za devet odstotkov v primerjavi z letom 2010, kar je prvi padec v petih letih. Vendar pa so afganistanske varnostne sile še vedno prežete s korupcijo, vojaki pa so večinoma nezanesljivi.

Vojna v Afganistanu se je začela 7. oktobra 2001, doslej pa je v njej umrlo 2985 zavezniških vojakov, od tega 1957 Američanov. 15.000 Američanov je bilo ranjenih. Po podatkih ZN je bilo zgolj v letih 2007 do 2011 ubitih skoraj 12.000 civilistov.

Vojna ameriške davkoplačevalce stala 440 milijard dolarjev

V Afganistanu je trenutno 90.000 ameriških vojakov in 40.000 iz zavezniških držav. Do konca poletja se bo iz Afganistana umaknilo 23.000 Američanov. Vojna je doslej ameriške davkoplačevalce stala več kot 440 milijard dolarjev.

Republikanci Obamo kritizirajo, da izkorišča usmrtitev nekdanjega ameriškega sovražnika številka ena bin Ladna v politične namene. Obama je pred obiskom sicer zagotavljal, da obletnice smrti bin Ladna ne bo posebej proslavljal.

Na politiziranje obletnice je posebej občutljiv Obamov najverjetnejši nasprotnik na letošnjih predsedniških volitvah Mitt Romney, ki je leta 2007 izjavil, da se lov na bin Ladna ne izplača. Obamova kampanja mu teh besed ne dovoli pozabiti. Podpredsednik Joseph Biden je celo izrazil dvom, da bi si Romney upal izdati ukaz na bin Ladnovo posestvo v Abotabadu.