Strauss-Kahna je policija aretirala maja lani na letalu, s katerim je skoraj nemudoma po domnevnem spolnem napadu na sobarico v hotelu Sofitel na Manhattnu skušal odpotovati v Francijo. Nekaj časa je bil zaprt, potem izpuščen po plačilu varščine v strog hišni pripor, tožilstvo pa je poleti odstopilo od kazenske ovadbe, ker je sobarica v svojem preteklem življenju dala nekaj lažnivih izjav glede nepovezanih zadev.

Sobarica je nato vložila civilno tožbo, Strauss-Kahnovi odvetniki pa so se je hoteli znebiti s sklicevanjem na diplomatsko imuniteto. Sodnik McKeon je potreboval nekaj tednov za razmislek in ugotovil, da argument ne drži vode. Strauss-Kahn se namreč po aretaciji v kazenskem postopku ni skliceval na imuniteto, IMF pa je kmalu po aretaciji zavrnil možnost imunitete, ker je bil tedanji direktor v New Yorku na zasebnem potovanju.

Odvetniki sobarice zadovoljni z nadaljevanjem tožbe

Odvetniki sobarice so prav tako opozarjali, da ZDA niso članica leta 1947 sprejetega sporazuma, ki šefom specializiranih mednarodnih agencij daje diplomatsko imuniteto. Odvetnik Ken Thompson je po sodnikovi odločitvi izrazil zadovoljstvo, da bo šla tožba naprej, ter pričakuje, da bo 63-letni Strauss-Kahn dobil pravično kazen za "surov spolni napad".

Domnevni spolni napad je Strauss-Kahna stal položaja na čelu IMF, s katerega je odstopil sam. Potopil je njegove upe na predsedniško kandidaturo v Franciji ter sprožil še druge obtožbe. Francoska novinarka ga je obtožila, da jo je napadel leta 2003, vendar pa je primer že zastaral. Trenutno poteka proti njemu preiskava o sodelovanju v prostitucijski verigi v francoskem mestu Lille.