Stranka Aung San Suu Kyi Narodna liga za demokracijo (NLD), ki je na aprilskih nadomestnih volitvah slavila, zaradi nasprotovanja besedilu prisege namreč še ni sodelovala v delu parlamenta.

Njeni poslanci so nasprotovali besedilu prisege, s katero se poslanci obvežejo, da bodo "varovali" ustavo. Suu Kyijeva in njeni poslanci so želeli namesto besede "varovati" v prisegi besedo "spoštovati".

Ban je na prvem srečanju Nobelovo nagrajenko za mir pohvalil, ker je izkazala "prilagodljivost" pri pogajanjih s parlamentom in se tako izognila zastojem pri sprejemanju reform, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Suu Kyijeva je v ponedeljek namreč sporočila, da se bo njena stranka NLD udeležila seje parlamenta, v katerem sicer največ sedežev zaseda vojska in njeni zavezniki, ter da bo prisegla, da bo "varovala" ustavo.

"Zavedam se, da je morala biti to zelo težka odločitev," je ob tem dejal Ban. "Toda pravi voditelj izkaže prilagodljivost v imenu višjih načel ljudstva. To je Suu Kyijeva storila, njeno odločitev pa resnično občudujem in spoštujem. Prepričan sem, da bo kot poslanka v parlamentu igrala zelo konstruktivno in dejavno vlogo za dobrobit te velike države," je še povedal Ban.