Kot je poudaril, Ukrajina na prvenstvo ni uradno povabila še nobenega voditelja EU, bojkot pa po njegovih besedah ne bi prizadel ukrajinskih oblasti, temveč nogometno prvenstvo.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in komisarka za pravosodje Viviane Reding sta napovedala, da se ne bosta udeležila prvenstva, ki se začne 8. junija. Redingova je svojo odločitev povezala z ravnanjem ukrajinskih oblasti z nekdanjo premierko Julijo Timošenko.

Merklova ministrom naročila, naj se ne udeležijo tekem

Nemški mediji so poročali, da naj bi nemška kanclerka Angela Merkel svojim ministrom naročila, naj se ne udeležijo tekem, ki bodo potekale v Ukrajini.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je bojkot označil za napako. "Če kanclerka Merklova in drugi nemški politiki ne bodo prišli v Harkov, kjer bo igrala njihova ekipa, ne bo bojkotirala (predsednika Viktorja) Janukoviča, temveč svojo reprezentanco," je dejal.

Bojkot vrha v Jalti

Voditelji držav članic EU odpovedujejo tudi udeležbo na srečanju predsednikov srednjeevropskih držav, ki bo 11. in 12. maja potekalo v Jalti. Za zdaj so udeležbo odpovedali predsedniki Slovenije, Avstrije, Češke, Italije in Nemčije. V uradu slovenskega predsednika so sicer navedli, da se Danilo Türk srečanja ne bo udeležil, ker ima številne obveznosti doma.

Preberite še:
- "Standardu Timošenkove v zaporu bi lahko zavidala večina povprečnih Ukrajincev"
- Češki predsednik je zaradi ravnanja s Timošenkovo odpovedal obisk Ukrajine
- Gauck zaradi ravnanja s Timošenkovo odpovedal obisk Ukrajine
- Foto: So Timošenkovo v zaporu pretepli? Sodišče zaradi njene odsotnosti preložilo sojenje
- Julija Timošenko že od petka gladovno stavka