Opazovalci so četrt Haladija obiskali v okviru svoje misije nadziranja prekinitve ognja v Siriji, ki je začelo veljati 12. aprila. Kljub prisotnosti opazovalcev v Siriji pogosto prihaja do kršitev prekinitev ognja, ki ga je predvidel mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Annanov načrt od sirske vlade zahteva tudi umik težkega orožja in vojske iz mest.

V državo je doslej prispelo 15 opazovalcev, čeprav je Varnostni svet ZN odobril napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev. Danes je v Damask prispel norveški general Robert Mood, ki bo prevzel poveljstvo opazovalcev, do sredine maja pa naj bi v državo prišlo sto opazovalcev.

Mood je ob prihodu v Damask vse strani v Siriji pozval k zaustavitvi nasilje. "Da bi bil Annanov načrt uspešen, morajo vse strani zaustaviti nasilje in nam pomagati ustaviti oboroženo nasilje," je po poročanju AFP dejal Mood.

V Homsu dva opazovalca

V Homsu sta nameščena dva opazovalca, njuna prisotnost pa je pripomogla tudi k zmanjšanju nasilja v mestu, čeprav tu še vedno pogosto izbruhnejo spopadi. V eni od četrti v Homsu naj bi tako danes po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice vladni ostrostrelci ubili dva človeka. O smrtni žrtvi in ranjenih so poročali tudi iz bližnjih vasi. V eksploziji v vojaškem taboru južno od mesta Alep so medtem umrli štirje vojaki.

Sirska vladna časnika Tišrin in Tavra sta medtem za napade v državi obtožil teroristično mrežo Al Kaida ob podpori ZDA in nekaterih arabskih držav. "Sirija se sooča z več kot le oboroženimi skupinami kriminalcev, ki poskušajo ubežati pravosodju, sooča se s terorizmom, ki ga vodi Al Kaida", so zapisali v današnji izdaji časnika Tišrin.

"Washington ima dolgo zgodovino podpiranja terorizma in to se ponavlja v Siriji, kjer teroristične skupine podpirajo tudi nekatere arabske države," so še zapisali v časnikih.

Annanov načrt ogrožen?

Direktor Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Jakob Kellneberger pa je v pogovoru za današnjo izdajo švicarskega tednika Der Sonntag izrazil bojazen, da je Annov načrt za Sirijo ogrožen. "Zelo upam v uspeh Annanovega načrta, žal pa se zelo zavedam, da je načrt ogrožen," je dejal Kellenberger, ki je od začetka protirežimskih protestov Sirijo obiskal trikrat in se tudi srečal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

ICRC skupaj s sirskim Rdečim polmesecem skrbi za razdeljevanje humanitarne pomoči v državi. Od začetka protirežimskih protestov sta s hrano in drugo humanitarno pomočjo pomagala okoli 300.000 ljudem.

V Siriji občasno prihaja tudi so samomorilskih napadov. V Damasku se je v petek tako razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil najmanj deset ljudi in ranil skoraj 30.