"Ne podpihujem sovraštva proti Nemcem. Nagovarjam težavo, da jih je preveč tukaj," je še dejala poslanka. Poslanska, ki se v stranki ukvarja tudi s politiko do tujcev, je ob tem še dodala, da v Švici, ki ima slabih osem milijonov prebivalcev, trenutno živi 276.000 Nemcev. "Če to preračunamo na Nemčijo, bi v Nemčiji živelo 2,7 milijona Švicarjev," je ponazorila.

Kot je še dejala, da to povzroča "pritisk na švicarski trg dela, naše šole, infrastrukturo, javni promet, ceste, na najemnine". Švica bi zato po njenem mnenju morala omejiti priseljevanje iz švicarske severne sosede.

Poslanka, ki stranko SVP zastopa v švicarskem parlamentu od leta 2007, je še menila, da bi morala švicarska vlada že leta 2009 omejiti svobodo gibanja za posameznike. Nedavno je bila Švica sicer pri Evropski komisiji deležna kritik, saj se je sklicujoč se na dogovor z EU, ki ji omogoča uvedbo omejitve dostopa priseljencev iz vse EU, odločila, da bo do leta 2014 ponovno uvedla omejitve za delavce iz osmih članic EU iz Srednje in Vzhodne Evrope, tudi Slovenije.

Poslankine izjave na račun Nemcev so sicer sprožile številne nestrpne komentarje na spletnih forumih. Ob tem je ustanovitelj Združenja Nemcev v Švici Matthias Estermann v pogovoru za dpa dejal, da je Ricklijeva poskušala polemiko proti Nemcem izkoristiti v strankarsko-politične namene. "Ljudje res mislijo tako, a nihče si ne upa tega povedati na glas".

Ricklijeva je s svojimi izjavami bila deležna tudi izrazov ogorčenja, številni Nemci pa so prav zaradi njenih izjav preklicali svoje počitnikovanje v Švici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil časnik Sonngtags-Blick, je sicer pokazala, da se več kot tretjina vprašanih (36 odstotkov) strinja s poslanko, 58 odstotkov pa jih je menilo, da je delež Nemcev v Švici ravno pravšnji.

Po uradnih podatkih živi v Švici 1,8 milijona tujcev, Nemci pa predstavljajo največjo skupino in so zaposleni na vseh področjih, od natakarjev do visoko izobraženih poklicev.