"Želimo si prave demokracije," je še dejal 69-letni Baradej, ki je v času protirežimskih protestov v Egiptu postal eden od najbolj prepoznavnih obrazov egiptovske opozicije. Izrazil je tudi upanje, da bo njegova stranka nekoč imela pet milijonov članov, vključno s tistimi Egipčani, ki živijo v tujini.

"Vemo, da je odločitev prepozna, a na koncu bomo zmagali v vojni," je še dejal El Baradej, ki je pred skorajšnjimi predsedniškimi volitvami v Egiptu zaradi protesta nad vladajočih vojaškim svetom umaknil svojo predsedniško kandidaturo.

El Baradej velja za enega od najvplivnejših egiptovskih politikov. Ko je leta 2010 kritiziral takratnega predsednika Hosnija Mubaraka, je bilo to razumljeno kot signal za nemire, ki so v začetku lanskega leta privedli do Mubarakovega strmoglavljenja.

Egiptovski protesti se tudi po odhodu Mubaraka še kar nadaljujejo. Demonstranti so se danes zbrali pred ministrstvom za obrambo in pozivali k odhodu vojske z oblasti, pri tem pa so jih s kamenjem, steklenicami in zažigalnimi bombami napadli neznani napadalci. Pri tem je umrl protestnik, okoli 30 ljudi je bilo ranjenih, so danes sporočile varnostne oblasti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po navedbah prič niti policija niti vojaške sile niso poskušale prekiniti napada neznancev za protestnike in triurnih uličnih spopadov, ki so sledili.

Demonstrante v Egiptu sicer večkrat napadejo neznani napadalci. Aktivisti za človekove pravice in predstavniki prodemokratičnih gibanj za napade krivijo policijo pod krinko, vojsko v civilnih oblačilih in privržence nekdanjega Mubarakovega režima.