To Diskin najbolj očita premieru Benjaminu Netanjahuju in obrambnemu ministru Ehudu Baraku – slednja sta nekajkrat poudarila, da je treba Iranu za vsako ceno preprečiti izgradnjo atomske bombe, najboljši način za to pa je po njunem preventivni vojaški napad.

"Nikakršnega zaupanja nimam v to vodstvo. Ne morem verjeti ljudem, ki sprejemajo odločitve na podlagi mesijanskih občutkov," je dejal Diskin, ki je lansko leto odstopil s položaja prvega moža Shin Beta. Kot smo na spletni strani Dnevnik.si že pisali, vse ugotovitve preiskovalcev kažejo, da Iran nima atomske bombe, niti ni nobenega dokaza, da jo ima namen izdelati. To ves čas trdijo tudi sami Iranci.

Izraelski napad bi le pospešil iransko izdelavo atomske bombe

"Netanjahu in Barak zavajata javnost glede vprašanja Irana. Ljudem govorita, da Iran ne bo imel bombe, le če Izrael prvi napade. Tako jih spravljajo na napačen tir. Večina strokovnjakov pravzaprav trdi, da bo izraelski napad le pospešil proces izdelave iranske atomske bombe," je dejal Diskin.

Treba pa je omeniti, da Diskin ni edini iz vojaško-obveščevalnega sektorja, ki meni, da je Netanjahu odšel predaleč s svojimi grožnjami o napadu na Iran. Vrhovni poveljnik izraelske vojske Benny Gantz je pred nekaj dnevi dejal, da ne verjame, da namerava Iran razvijati jedrsko orožje. Ob tem je dejal, da mednarodne sankcije povsem zadostujejo za pritisk in da ni potrebe za dodatno zaostrovanje retorike.

Netanjahu se ne zmeni za opozorila

Prejšnji mesec je bivši šef Mossada prav tako javno izrazil nasprotovanje vojaški akciji proti Iranu. Meir Dagan je dejal, da bi to imelo katastrofalne posledice za Izrael, Iranu pa ne bi na noben način preprečilo izdelave atomske bombe. Netanjahu pa je le nekaj dni zatem dejal, da ne bo večno čakal na zeleno luč ZDA za napad in da se bo Izrael sam odločil o morebitnem preventivnem napadu.