Na tokratnih pogajanjih se bosta strani pogovarjali predvsem o tehničnih vprašanjih, povezanih s širitvijo misije inšpektorjev IAEA glede iranskih jedrskih aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski predstavnik pri IAEA Ali Ašgar Soltanieh je medtem po poročanju iranske državne televizije dejal, da je cilj tokratnega kroga pogajanj "vzpostaviti okvir in način odgovarjanja na vprašanja IAEA".

Zadnji krog pogajanj, ki se je odvil februarja, se je končal brez preboja. Inšpektorji IAEA so zahtevali dostop do vojaškega območja v Parčinu, kjer naj bi Iran skrivoma izdeloval atomsko bombo, vendar je Teheran to zavrnil.

Iran bi omogočil obisk kompleksa

Iran sedaj trdi, da bo v znak dobre volje inšpektorjem omogočil obisk kompleksa, vendar pa se morata obe strani prej dogovoriti o pravilih glede inšpekcije, poročajo tuje tiskovne agencije.

IAEA je v poročilu novembra lani zapisala, da naj bi na tem območju vzhodno od Teherana znanstveniki izvajali sumljive poizkuse z eksplozivi, katerih cilj naj bi bila izdelava jedrskega orožja. Strokovnjaki agencije so zato ob zadnjem obisku v državi februarja letos skušali pregledati območje, a jim je uradni Teheran tega ni dovolil.

Hkrati je Iran tudi zanikal kakršen koli program razvoja jedrskega orožja. Kot zatrjuje, je njihov jedrski program namenjen izključno miroljubni rabi jedrske energije.