Sodišče, ki razsoja v novem primeru zoper Timošenkovo, obtoženo utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje v 90. letih minulega stoletja, je odločilo, da ne more nadaljevati z obravnavo v odsotnosti obtožene. Slednja se zaslišanja ni mogla udeležiti zaradi kroničnih bolečin v hrbtu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli tisoč privržencev voditeljice oranžne revolucije leta 2004 v Ukrajini se je medtem zbralo pred zaporom v mestu Harkov, kjer Timošenkova od lani prestaja sedemletno zaporno kazen. Timošenkova bi sicer v primeru nove obsodbe v omenjenem primeru lahko za zapahi ostala do leta 2023.

Predstavnik obrambe Sergej Vlašenko je medtem izrazil zadovoljstvo, "da so bile oblasti prisiljene uradno priznati, da je zdravstveno stanje Julije Timošenko slabo". Njegov kolega Oleksander Plahotnjuk je medtem dejal, da zaslišanj ne bodo nadaljevali do "njenega popolnega okrevanja".

Do odločitve sodišča sicer prihaja med naraščanjem zaskrbljenosti v mednarodni skupnosti, posebej v Evropski uniji, zaradi zdravstvenega stanja Timošenkove in ravnanja ukrajinskih oblasti z nekdanjo ukrajinsko premierko.

Timošenkova trdi, da so bili stražarji nasilni

Timošenkova je sicer sporočila, da je prejšnji petek začela gladovno stavko, potem ko so jo stražarji udarili in na silo odpeljali v državno bolnišnico v Harkovu. Timošenkova je namreč zavračala zdravljenje s strani ukrajinskih zdravnikov, saj se je bala, da jo bodo zastrupili ali okužili s katero od bolezni.

Njeni privrženci so sicer že objavili fotografije, na katerih so vidne modrice na trebuhu in levi roki, ki naj bi jih dobila, ko so jo trije pazniki na silo izvleki iz celice.