Po začetnem nasprotovanju številnih okoljskih skupin, se Donald Trump trenutno sooča s težavami v obliki vetrnih elektrarn. Medtem ko je njegov milijardo dolarjev vreden projekt izgradnje igrišč za golf v pripravljenosti že od julija lani, je moral Trump načrte postaviti na stranski tir, saj čaka na odločitev glede gradnje elektrarn. Ta teden je obiskal Škotsko in vlado obtožil, da ga je zvabila v projekt s pretvezo, da projekta gradnje elektrarn ne bodo nikoli izvedli.

"Tožil bom Škotsko"

Trump je za CNN povedal, da bo državo tožil, če projekta ne bo zavrgla. "Mislim, da je nepošteno, da si administracija, ki je v preteklosti nekaj obljubila, ti pa to verjameš, v gradnjo pa začneš vlagati na milijone, potem premisli,“ je bil oster. "Mislim, da to ni dobro poslovanje. Ljudje, ki bodo to videli, si bodo ravno zaradi tega morda premislili in denar vložili nekje drugje,“ je dodal. "Če bo zadeva naredila še korak naprej, bom tožil Škotsko."

Če bi vedel, da je za gradnjo vetrnih elektrarn na vzhodu Škotske najmanjša možnost, se projekta golf igrišč sploh ne bi lotil. "Zadnja stvar, ki jo potrebujem, je gradnja igrišča na Škotskem. A je bila zemlja tako čudovita, odlična ideja pa se mi je zdela še, ker se je moja mama rodila na Škotskem, in bi jo na ta način počastil,“ je dejal za CNN.

"Ljudje kot so Trump ne bodo ustrahovali naše vlade"

Pred škotskim parlamentom sta se v času Trumpovega obiska zbrali dve skupini – tisti, ki ga podpirajo pri nasprotovanju vetrnih elektrarn, in tisti, ki zatrjujejo, da bo njegov projekt pokvaril območje izstopajoče naravne lepote.

So pa predstavniki korporacije, ki načrtuje postavitev vetrnih elektrarn, prepričani, da jih ne bodo ustrahovali ljudje, kot je Trump. Dežela je namreč že od nekdaj slovela po napredku na področju proizvajanja naravne energije, kar bodo tudi nadaljevali.