Chen je bil v hišnem zaporu od septembra 2010, potem ko so ga po štirih letih izpustili iz zapora. V tem času naj bi ga večkrat pretepli in naj bi bil slabem zdravstvenem stanju, poroča francoska tiskovna agenciji AFP.

Tako je Chen tudi v tokratnem posnetku razkril imena več vladnih uslužbencev, ki so pretepli tako njega kot njegovo ženo, prav tako pa zagrenili življenje njegovemu sinu.

Kot je povedal eden od aktivistov, ki živi v ZDA in je bil v stiku s Chenom, Bob Fu, je Chen 22. aprila uspel zapustiti svoj dom v provinci Shandong, od koder so ga prijatelji pospremili na varnejšo lokacijo.

Fu sicer iz varnostnih razlogov ni želel podrobneje opisati okoliščin Chenovega pobega. Je pa dodal, da je bil v stiku tako z ameriškim kongresom, State Departmentom kot z ameriškim veleposlaništvom na Kitajskem, ki jih je zaprosil za pomoč.

Hu ob tem ni mogel potrditi govoric, da se Chen trenutno nahaja na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu. Je pa po njegovih besedah Chen sicer izrazil zadržanost do možnosti, da bi zapustil Kitajsko. Za pravice svojih prebivalcev naj bi se želel do konca boriti doma.

Ameriško veleposlaništvo zadeve za zdaj še ni komentiralo.

Sicer pa ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se je že večkrat zavzela za Chenovo izpustitev iz hišnega zapora, v sredo prihaja na obisk v Peking na pogovore v okviru ameriško-kitajskega strateškega in ekonomskega dialoga.