Gauckov tiskovni predstavnik Schultze je s tem tudi potrdil pisanje nemškega časnika Süddeutschen Zeitung, da je Gauck odpovedal udeležbo na srečanju predsednikov Srednje Evrope v Ukrajini v sredini maja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gauck je svoj obisk odpovedal zaradi globoke zaskrbljenosti nemške vlade glede zdravstvenega stanja in ravnanja ukrajinskih oblasti s Timošenkovo ter poročil, da je prišlo do fizičnega nasilja nad bivšo premierko, ki od petka gladovno stavka. Po pisanju današnje izdaje časnika Blatt je do odločitve nemškega predsednika prišlo v dogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, poroča dpa.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je sicer v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi ravnanja oblasti s Timošenkovo. Po njegovih besedah so zelo zaskrbljeni zaradi poročil, da je prišlo do fizičnega nasilja nad bivšo premierko. Če se je to zgodilo, bi bilo to ravnanje oblasti "nedopustno in nesprejemljivo", je dodal. Nemčija je sicer že večkrat izrazila pripravljenost prevzeti zdravljenje Timošenkove v Nemčiji.

Poleg Nemčije je zaradi ravnanja oblasti s Timošenkovo zaskrbljenost izrazila tudi Evropska unija. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton je "globoko zaskrbljena" zaradi zdravstvenega stanja Timošenkove. Od ukrajinskih oblasti je zahtevala primero zdravstveno oskrbo nekdanje ukrajinske premierke in v primerni ustanovi, dostop do odvetnikov in dovoljenje za obisk družinskih članov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Timošenkova je sicer sporočila, da je v petek začela gladovno stavko, potem ko so jo na silo odpeljali v državno bolnišnico v Harkovu in s pestjo močno udarili v trebuh, tako da je "mislila, da so ji štete zadnje minute".

Po besedah predstavnika ukrajinske opozicije je ukrajinska varuhinja človekovih pravic Nina Karpačajeva videla njene poškodbe. V poročilu je navedla, da je imela Timošenkova hude modrice na ramenu, roki in kolku, ki jih je dobila, ko so jo trije pazniki na silo izvleki iz celice. Ukrajinske oblasti so to zanikale.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je sicer danes sporočil, da je že odredil preiskavo glede trditev Timošenkove, da so jo v zaporu udarili. "Generalnemu tožilcu sem odredil, naj preišče to vprašanje in upam, da bomo kmalu dobili točen odgovor," je dejal Janukovič v prvem sporočilu za javnost po začetku gladovne stavke Timošenkove.