Predsedujoča VS ZN, ameriška veleposlanica Susan Rice je novinarjem povedala, da je za Annana položaj v Siriji nesprejemljiv, še posebej zaskrbljujoče pa so novice o obnovitvi spopadov takoj, ko se umaknejo opazovalci ZN.

Pred Annanovim poročilom je VS ZN s položajem v Siriji seznanil tudi generalni podsekretar ZN za mirovne operacije Herve Ladsous, ki je dejal, da je trenutno v Siriji le 11 neoboroženih vojaških opazovalcev ZN. Do konca aprila jih bo prišlo še 30, v roku meseca dni pa še 100.

VS ZN je pred dnevi odobril napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo za 90 dni. Ladsodus je dejal, da Sirija zavrača opazovalce, ki prihajajo iz držav prijateljic Sirije, kar je za ZN nesprejemljivo.

Nasilje v Siriji, ki se je začelo marca lani s protesti proti režimu Bašarja al Asada, je doslej po podatkih ZN terjalo najmanj 9000 življenj. Damask je sprejel Annanov mirovni načrt v šestih točkah, ki predvideva prenehanje nasilja, humanitarni dostop, izpustitev zapornikov in začetek političnega dialoga, vendar ga ne uresničuje.

Riceova je povedala, da je več veleposlanikov izrazilo dvom v resničnost izjav predstavnikov sirske vlade, vsi pa so poudarili potrebo po takojšnji uresničitvi Annanovega načrta. Njegov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi je zjutraj poročal, da sirska vlada zatrjuje, da je umaknila orožje iz mest, vendar satelitski posnetki govorijo drugače.

Poleg tega ima Annan informacije, da sirske varnostne sile takoj po odhodu opazovalcev ZN pristopijo k civilistom, ki so se pogovarjali z opazovalci, jih nadlegujejo in morda tudi ubijajo.

V predmestju Damaska so sicer sirske sile danes izvedle več aretacij. "Sirske sile ob podpori gibanja Šebih (provladnih milic) od jutra preiskujejo hiše, zajele so več deset ljudi in jih odpeljale na neznano lokacijo," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal sirski aktivist Hajtam al Abdalah.

Sirske sile so racijo izvedle dan po eksploziji avtomobila bombe na območju al Merdžeh v Damasku, kjer se nahajata sedež vladne varnostne službe in iranski kulturni center.