V eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon je 20. aprila predlani umrlo 11 ljudi, v vode Mehiškega zaliva pa se je do zamašitve vrtine tri mesece pozneje izlilo za okoli pet milijonov 159-litrskih sodov nafte.

Naftna družba BP je skušala vrtino zamašiti najprej s tako imenovano metodo "top-kill", to je s črpanjem težkega blata v vrtino, ki pa ni delovala. Razlog za to je bil med drugim to, da je v morje iztekalo več nafte, kot pa bi lahko tovrstna metoda preprečila.

Tožilci trdijo, da je 50-letni nekdanji inženir BP Mix svojim šefom poslal sporočilo, da se po njegovi oceni v morje izteka 15.000 sodov nafte na dan. Podjetje je uvodoma trdilo, da gre le za 5000 sodov.

Mix naj bi oktobra 2010 izbrisal 200 sporočil s svojega iphonea, pozneje pa še 100 sporočil. V torek so ga privedli pred sodnika v Houstonu, ki ga je izpustil po plačilu 100.000 dolarjev varščine.

Mixu grozi do 20 let zapora in 250.000 dolarjev denarne kazni za vsako od dveh točk obtožnice zaradi oviranja preiskave. BP je sporočil, da ima jasne politike glede ohranjanja dokazov v tem primeru in si za to tudi močno prizadeva.

Zvezni sodnik bo danes v New Orleansu odločal o dogovoru o poravnavi v civilni tožbi med BP in skupino tožnikov v višini 7,8 milijarde dolarjev. Nekaj težav delajo predelovalci rakov, ki menijo, da jim dogovor zaradi izgube prihodkov po izlitju nafte ne prinaša dovolj odškodnine.