Hrano je pričela odklanjati v petek, je njen odvetnik Serhiy Vlasenko povedal za tiskovno agencijo Interfax. "Videl sem odrgnine na njenem trebuhu in rokah," je povedal odvetnik.

Dodal je, da njegova stranka z gladovno stavko "protestira proti temu, kar se dogaja v državi in tudi njej osebno".

Nov sodni proces proti Timošenkovi

Proti nekdanji ukrajinski premierki se je minuli teden začel nov sodni proces, pri katerem ji očitajo utajo davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če jo bodo spoznali za krivo, ji grozi še dodatnih pet let zapora.

51-letno Timošenkovo že dalj časa pestijo zdravstvene težave, zaradi katerih se osebno ne more udeležiti sojenja. Zaradi bolečin v hrbtu se je želela zdraviti v nemški kliniki, vendar ji sodišče tega ni dopustilo ter ji določilo, naj izbere zdravstveno ustanovo v Ukrajini.

Timošenkova je zavračala zdravljenje v ukrajinskih bolnišnicah, dokler skupina nemških zdravnikov, ki so Timošenkovo letos pregledali, ni odobrila klinike v mestu Harkov, kamor so jo prepeljali v petek. Timošenkova je zaradi globokega nezaupanja v ukrajinske zdravnike zavrnila zdravljenje. Zato so jo dan zatem prepeljali nazaj v zapor.