Njeno izjavo je sicer brala sodnica Ivana Čalić. "Prvi denar mi je prinesel Sanader novembra 2003. Bil je čas predvolilne kampanje in prinesel ga je v neki darilni vrečki. Šlo je za devize, in to v vseh valutah, denar pa so zbrani v tujih podružnicah HDZ. Jaz sem denar spremenila v kune in jih nakazala na račun HDZ. S tem denarjem sem plačala račun HRT, ker smo morali plačati za predvolilni spot, ker je bila takrat v teku predvolilna kamšanja," je v izjavi navedla Pavoševićeva, ki se bo sicer branila z molkom.

Pavoševićeva je tudi priznala, da so imeli za predvolilne kampanje zgolj na sedežu stranke od 12 do 13 milijonov kun (od 1,6 do 1,75 milijona evrov), še toliko pa naj bi plačali iz črnega sklada stranke. Podružnice HDZ so imele ločene predvolilne proračune.

Sicer je Pavoševićeva že pred meseci Uskoku povedala, da so z denarjem iz "črnega sklada" v glavnem plačevali stroške kampanje, plakate, pevce in podobno. Kupovali so tudi oblačila za vse uslužbenke HDZ, razen čistilke. Oblačila so kupovali za osem oseb – vsaka je lahko kupila dva dela oblačil, strošek pa je znašal okoli 40 tisoč kun, je povedala Pavoševićeva. Ko ji je Sanader osebno dejal, da denarja, ki ga dobi, ne bo naložila na račun, je bil to zanjo šok, saj je prej delala v urejenem finančnem sistemu.

Kdo je dobival denar iz črnih skladov?

Med tistimi, ki so prejemali visoke zneske iz "črnega sklada", je bil tudi Darko Milinovič. Temu je Pavoševićeva po navodilih Iva Sanaderja mesečno izplačevala po 10 tisoč kun (1300 evrov). "Darko Milinovič ni nikoli dvignil mesečnega zneska, temveč sem mu naenkrat izplačala nekaj zneskov. On me je poklical in rekel 'Branka, imaš tisto zame?', jaz pa sem vedela, za kaj gre," je povedala Pavoševićeva.

Denar je izplačala tudi Ivanu Mišetiću, direktorju Croatia Airlines, za letalsko karto Jadranke Kosor, ki je takrat potovala v Pariz. Ob tem sta bila prisotna tudi Ivo Sanader in Kosorjeva. "Rečeno mi je bilo, da je Ivan Mišetić plačal to karto, pa mu moram povrniti to vsoto," je povedala Pavoševićeva preiskovalcem hrvaškega Uskoka že 23. julija 2011.

Pavoševićeva je svoje navedbe argumentirala s kopijami nakazil ter z lastnim zvezkom, v katerega je beležila tajne finančne transakcije. Preden so jo prijeli, je "črni zvezek" zakopala v vrtu družinske hiše. Kot je pojasnila, je vse shranila v strahu, da bo edina odgovorna za vse.

Panika na dan smrti Iva Pukanića

Dejala je tudi, da je večkrat odšla v Carino in tam z Mladenom Barišićem in Sanjo Crnković štela denar. "Barišić ni nikoli povedal, od kje je denar in čemu je namenjen. Pri vsakem štetju je bil tam milijon kun ali celo dva. Nekoč je bil Barišić v naglici, živčen. Rekel mi je, da je treba hitro prešteti dva milijona evrov, ki so bili v aktovki na mizi. Rekel je, da mora ta denar do 12. ure iz Carine. Ves čas nam je govoril, naj pohitimo. Sicer se tega datuma ne spomnim, vem pa, da je bil tistega dne popoldne ubit Ivo Pukanić. To je bil zelo grd dan," je povedala Pavoševićeva, poroča pa hrvaški portal 24sata.

Branje izjav Pavoševićeve bodo nadaljevali na prihodnjem naroku, ki bo 7. maja.