Če ga bodo obsodili na psihiatrično varstvo, ga bodo – vsaj teoretično – spustili na prostost, potem ko enkrat ne bo več veljal za nevarnega.

Psihiatrične ocene, ki so jih opravili preden se je pričelo sojenje, so si precej nasprotujoče.

"Kot bi delal na vojnem območju"

Sicer so že zjutraj zaslišali prvo pričo, uslužbenca vladne varnostne službe Tora Ingeja Kristoffersna, ki je povedal, da je v živo gledal posnetek varnostne kamere, ko je nekdo v nekakšni uniformi parkiral avtomobil bombo, nato pa izginil.

Nihče od varnostnikov ni v živo preveril vozila, saj so ga lahko z varnostnimi kamerami videli z vseh strani. Ker vozilo tam ne bi smelo biti parkirano, je Kristoffersenskušal preveriti, kdo je njegov lastnik. Ko je skušal pogledati registrsko tablico, je bomba eksplodirala." V eksploziji je umrl moj kolega," je povedal Kristoffersen. Poznejše delovanje na poslopju je opisal kot "delo na vojnem območju".

Rekonstrukcija bombe

Nato je pričal Svein Olav Christiansen z obrambnega ministrstva, strokovnjak za škodo na zgradbah kot posledico eksplozije. Med njegovim pričanjem je na sodišče prispel obtoženi Breivik, ki je nato brezizrazno sedel in poslušal.

Policija je tudi rekonstruirala Breivikovo bombo s pomočjo navodil, ki so jih zasegli pri Breiviku. Sodišče si je še ogledalo šestminutni posnetek, ki prikazuje eksplozijo bombe, zatem pa so odredili 20 minut odmora.

Takoj vedel, da gre za terorizem

Po odmoru so zaslišali policista Oleja Mortena Stoersetha, ki je koordiniral delovanje po bombnih eksplozijah. Povedal je, da je na kraj eksplozij prišel takoj in vedel, da gre za teroristični napad. Na pomoč je poklical posebne enote Delta force.

"Na tleh sem videl dve resno poškodovani osebi - predvideval sem, da gre za receptorja, saj sta nosila bele hlače - in pozneje sem slišal, da je eden od njiju umrl.

Okoli pol sedmih zvečer mu je kolega povedal o množičnem streljanju na otoku Utoya. "Po njegovem obrazu sem videl, da je nekaj obupno narobe," se spominja Stoerseth.

Preberite še:
-
Breivik: Hotel sem, da zbežijo v jezero in tam utonejo
-
Breivik: "Cilj je bil ubiti vse na otoku Utoya"
-
Breivik: Streljal sem samo tiste, ki so bili videti kot levičarji
-
Breivik se je največ naučil na Wikipedii
-
Hladnokrvni morilec Breivik zajokal na sodišču