Nova TV se sklicuje na neimenovani visoki vir, ki je potrdil, da je Uskok začel s predpreiskovalnimi dejavnostmi proti Mesiću, ki naj bi za 1,9 milijona kun (250.000 evrov) kupil stanovanji v istem stanovanjskem bloku v elitni zagrebški soseski pod sljemenskim hribom.

Večenji list je lani prvi omenjal Mesićevi novi stanovanji, v ponedeljek pa je na svoji spletni strani poročal, da Uskok preverja navedbe iz anonimne ovadbe proti Mesiću. Časnik poudarja, da Mesić v tem trenutku ni predmet preiskave.

Bivši predsednik omenjenega denarja ni omenil v svojem premoženjskem stanju po poteku drugega predsedniškega mandata leta 2010. Za nakup stanovanj, veliki 56 in 106 kvadratnih metrov, je Mesić dejal, da si je denar sposodil od prijateljev, ni pa hotel razkriti njihovih imen. Stanovanji sta sicer vpisani kot lastnina njegove soproge Milke Mesić.

Večernji list še dodaja, da je omenjeni stanovanjski blok zgradilo podjetje, ki je v lasti dolgoletne Mesićeve prijateljice in zveste sodelavke Štefanije Balog, ki je vodila tudi obe Mesićevi predsedniški kampanji. Mesić je bil drugi hrvaški predsednik in sicer med letoma 2000 in 2010.

Iz urada bivšega predsednika so v ponedeljek za hrvaško tiskovno agencijo Hina sporočili, da nihče iz Uskoka ni prišel v stik z Mesićem glede omenjenih stanovanj. Ocenili so, da gre za podoben scenarij, kot so bile medijske navedbe, da je bivši predsednik bil vpleten v afero Patria.

Dodali so, da Mesić prodaja svoje staro stanovanje sredi Zagreba. Od prodaje, ki jo ovirajo slabe razmere na nepremičninskem trgu, pa namerava izplačati omenjeni dve stanovanji.