"Iskreno povedano, sem zelo zaskrbljen nad dejstvom, da misija EU, Eulex, razpolaga s premalo sredstvi, kar ima v praksi močne posledice za Nato in tako vpliva na operacijo Kfor," je pred poslanci zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta poudaril Rasmussen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Moramo prevzemati naloge in odgovornosti, ki niso bile predvidene, predvsem na severu Kosova," je poudaril generalni sekretar zavezništva. Ob tem je izrazil upanje, da bodo poslanci lahko uporabili svoj vpliv in zagotovili, da bi lahko Eulex razpolagal s primernimi sredstvi.

Po razglasitvi kosovske neodvisnosti leta 2008 je EU na Kosovo napotila misijo Eulex, ki naj bi mladi državi pomagala pri vzpostavljanju državnih institucij in zagotavljanju vladavine prava, prav tako pa pri doseganju evropskih standardov na področjih policije, pravosodja in carine.

A predvsem sever Kosova je bil v zadnjih tednih večkrat priča nasilju in napetostim. Najhujši bombni napad se je zgodil pred dvema tednoma, ko je bil ubit neki Albanec.