"Premier Mark Rutte je ponudil odstop svojega kabineta njenemu veličanstvu, nizozemski kraljici Beatrix," so sporočili iz urada vlade za informiranje. "Kraljica razmišlja o odstopu, a je vse ministre in njihove namestnike pozvala, naj še naprej delajo vse, kar je nujno v interesu kraljevine," še piše v sporočilu za javnost.

Rutte bo po napovedih parlament nagovoril v torek. "Žogica je zdaj na igrišču parlamenta," je dejal finančni minister Jan Kees de Jager, ki je izrazil upanje, da bo v torek bolj jasno, kaj bo z varčevalnimi ukrepi.

Odstop vlade je bil pričakovan po propadu koalicijskih pogajanj o varčevalnih ukrepov minuli konec tedna. Rutte je že v soboto poudaril, da so "volitve edini logičen naslednji korak".

Stranki manjšinske vlade - Ruttejeva Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) in krščanski demokrati (CDA) - ter skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, ki je podpirala vlado, so pogajanja o varčevalnih ukrepih začele 5. marca.

Rutte je hotel z ostrimi varčevalnimi ukrepi zmanjšati javno porabo za okoli 15 milijard evrov, s čimer naj bi država zmanjšala proračunski primanjkljaj na manj kot tri odstotke BDP v letu 2013. Marca je bil za leto 2013 sicer napovedan 4,6-odstoten primanjkljaj.

Pogajanja so nato propadla, ko je z njih po sedmih tednih odšel Wilders. Ta je ob tem poudaril, da ni mogel pristati na varčevalne ukrepe, s katerimi bi "jemali denar iz denarnic upokojencev". Brez podpore njegove stranke vlada za varčevalne ukrepe verjetno ne bi dobila podpore v parlamentu.