Mjanmarski predsednik Thein Sein je med obiskom na Japonskem sporočil, da ne bo spremenil besedila zaprisege in da je odločitev, ali bo del parlamenta, v rokah Suu Kyi. Dodal je, da si želi, da bi ji lahko izrekel dobrodošlico v parlamentu in se veseli sodelovanja z njo v dobrobit Mjanmara.

Suu Kyi in njeni izvoljeni poslanci so v nedeljo sporočili, da ne bodo sodelovali na sejah parlamenta, dokler ne bodo spremenili besedila zaprisege, ki vsebuje obvezo, da bodo poslanci "varovali" ustavo iz leta 2010.

Iz Suu Kyijine Narodne lige za demokracijo (NLD) so ob tem sporočili, da ne gre za bojkot dela parlamenta, pač pa da stranka vztraja pri svojih načelih. NLD zahteva, da bi besedo "varovali" zamenjali s "spoštovali", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v stranki tudi pričakujejo, da bodo spor razrešili do maja.

Spor se je razvnel v za mjanmarsko vlado neugodnem času, saj naj bi zunanji ministri EU prav danes v Luxembourgu odločali o preklicu gospodarskih sankcij za Mjanmar, kar naj bi bila nagrada za Seinova reformna prizadevanja.