Video posnetek o Josephu Konyju je po poročanju Wall Street Journala prvo mesto najbolj gledanega posnetka na YouTubu odvzel britanski pevski senzaciji Susan Boyle. Kony 2012 je namreč v prvih petih dneh nabral neverjetnih 70 milijonov ogledov. Posnetek je organizacija Nevidni otroci (Invisible children) v javnost spravila z namenom, da bi svet opozorila na brutalnega vodjo uporniške skupine v Ugandi, s čimer bi tudi pospešila njegovo aretacijo.

Vendarle pa se je izkazalo, da se akcija s spleta nikakor ni uspela preseliti v resnični svet. V sklopu kampanje so namreč načrtovali, da bodo "vsako ulico vsakega mesta" na svetu polepili s plakati, nalepkami in freskami s podobo Konyja, tako pa bi naredili pritisk na vlado, da bi ujela človeka, ki je več desetletij teroriziral Ugando. A se je petkova akcija izjalovila, mesta po Severni Ameriki, Evropi in Avstraliji so ostala nepolepljena, kredibilnost gibanja pa postala načeta. "Kaj se je zgodilo z vsem dogajanjem okoli Konyja?“ se je vprašal eden od uporabnikov twitterja. "Kony ni več zanimiv,“ se je odzval nekdo drug.

Kony 2012: Zgodba, ki se širi s svetlobno hitrostjo, je postala tarča mnogih kritik

Vendarle pa niso vsi izgubili upanja za spremembe. 24-letna aktivistka Elissa O'Dell se je z dvema kolegicama lotila risanja freske na eno od stavb v Los Angelesu. "Samo nekaj nas je,“ je pojasnila za lokalni časnik, katerega fotograf je naredil nekaj posnetkov freske z napisom "Naša svoboda je povezana.“

"Bistvo kampanje 'Zakrijmo noč' je priložnost za naše podpornike, da nekaj vrnejo skupnosti – da poberejo kakšne smeti, pobarvajo razpadajoče stene in še kaj,“ je pojasnila. Na vprašanje novinarja, kje torej so vsi ti ljudje, je dodala, da jih niso pričakovali na ulici, saj so podporniki plakate lepili v kavarnah, po policijskih postajah in še kje. "Odziv je bil fantastičen. Jutri (v soboto, op. a.) se bodo ljudje zbudili in po vsem mestu videli plakate,“ je navdušeno razložila. A so bile ulice Los Angelesa tudi v soboto povečini brez prisotnosti Konyja.

Preberite še intervju z ustanoviteljem organizacije Edirisa Miho Logarjem: Ugandi se Kony 2012 zdi neokusen

Joseph Kony je vodja uporniške skupine Lord Resistance Army (Gospodova uporniška vojska), ki že desetletja ugrablja otroke vseh starosti. Fantke spremenijo v otroške vojake, ki so prisiljeni v to, da iznakazijo ali pobijejo druge ljudi, vključno s svojimi starši, deklice pa postanejo spolne sužnje. Organizacija Invisible Children se trudi, da bi naredila Konyja slavnega. Ne da bi ga proslavila, temveč da bi nanj opozorila cel svet.

Tako ugandski vojaki iščejo pobeglega Konyja. (Foto: Reuters)